Kelle hoolde kütmine usaldada?

Copy
Foto: Pelltech OÜ / Pelletikeskus

Rohkem kui 15 aastat tagasi saime valmis esimesed uue kontseptsiooniga pelletipõletid PV Compact. Uudne oli nende põletite puhul see, et neid oli võimalik kasutada õlipõletite asendamiseks ilma katelt lõhkumata. Esimesed põletid valmisid puhtast entusiasmist ning leiutamisrõõmust eramaja keldris ja muu töö kõrvalt. 2006. aasta juunis asutasime juba põletite tootmiseks ettevõtte Pelltech OÜ.

Foto: Pelltech OÜ / Pelletikeskus

Aeg oli soodne, pelletid olid popid ning turg võttis uudse põleti väga hästi vastu. Esimesel aastal olid põletitel suisa mitme kuu pikkused tarneajad. Väga kiiresti sai ka selgeks, et väike pelletipõleti, mis suudab ära kütta keskmise eramu, ei saa jääda ainsaks tooteks. Paari kuu jooksul suutsime alustada ka suuremate ja võimsamate mudelite tootmisega ning 2006. aasta lõpuks olid meil juba tootmises 20- , 30- ja 50-kW pelletipõletid ning ka esimene suure võimsusega tööstuslik pelletipõleti.

Juba kahe aasta möödudes tulime turule uue põlvkonna põletitega, mis olid konstrueeritud vastavalt uuele põletistandardile. Mida aeg edasi, seda karmimaks on läinud reeglid, millele pelletipõletid ning katlad peavad vastama. Selleks, et täita kõiki neid nõudmisi ja ka tõestada nendele nõudmistele vastamist, peavad pelletikatlad ning -põletid läbima väga range testimise. Testida ei saa aga Eestis, vaid kõige lähemad akrediteeritud testlaborid on Soomes, Taanis või Saksamaal. Meie katlad ja põletid on läbinud oma testid Saksamaal DBI Gaasitehnoloogia Instituudis. Seega valides meie toodetud katla või põleti, olete valinud kõrge kvaliteediga, ohutu ja säästliku seadme, mis teenib teid kaua ja hästi.

Tänaseks on meil kolm tooteperekonda:

• Erakasutusse sobivad katlad ja põletid – 15–50 kW

• Keskmise võimsusega seadmed, mis sobivad näiteks kortermajadele – 50–160 kW

• Tööstuslikud, suure võimsusega seadmed – 250–1500 kW

Foto: Pelltech OÜ / Pelletikeskus

Meie seadmeid töötab peaaegu kõikjal maailmas, sest ekspordime rohkem kui 75% oma toodangust. Meie seadmed kütavad nii koole kui lasteaedu, kortermaju ja ka terveid alevikke. Meie põletitega kuivatatakse vilja, pastöriseeritakse piima, aurutatakse vahtrasiirupit ning küpsetatakse leiba. Peaasjalikult hoiavad meie katlad aga teie kodud soojad – mugavalt, säästlikult ning turvaliselt.

Nüüd mõni sõna ka pelletitest, mis viimasel ajal on saanud palju negatiivset tähelepanu. Ajalehti lugedes jääb mulje, et Eesti metsad raiutakse maha eranditult selleks, et teha pelleteid. Hiljaaegu lugesin artiklit, kus tõemeeli kirjutati, et pelletiteks on pressitud ka Eesti pühad hiiepuud. Tulgem mõistusele!

Juba aastatuhandeid on inimesed sooja saamiseks puitu põletanud. Aga puitu on sealjuures kasutatud väga säästlikult. Kõigepealt tarbepuu: palk maja ehitamiseks, laevale kiiluks, siis reele jalased ja vankrile ais, rehale vars ja vikatile lüsi, kütteks kasutati seda, mis üle jäi – hagu ja poomkanti ja kõverat ja kõike muud sarnast.

Nii on ka pelletiga. Kõigepealt tarbepuu ja kõik muu – see, mis üle jääb ehk hagu, saepuru, höövlilaastud, pinnad, klotsid jahvatatakse ja pressitakse pelletiteks. Pellet on traditsioonilise küttepuu kaasaegne versioon. Kohalik, taastuv ja puhas energiaallikas.

Foto: Pelltech OÜ / Pelletikeskus

Kõik meie pelletipõletid on varustatud võimalusega juhtida ja jälgida neid üle neti. Kaugelt on võimalik diagnoosida töös ette tulevaid tõrkeid, häälestada põletit ja värskendada põleti tarkvara. Juhul, kui te olete olnud piisavalt ettenägelik ja ostnud endale ka meie kontrolleriga pelletikatla, saab see lisaks põletile hakkama nii sooja vee kui toatemperatuuri juhtimisega. Ei ole vahet, kas põrandaküte või radiaatorid, kas õues on vilets suusailm või paugub pakane, pelletikatla kasutegur sellest ei muutu.

Meie laiuskraadil ei saa kuidagi kütmata läbi. Kliima on niisugune. Üleüldine kliima soojenemine ei ole veel õnne meie õuele toonud, viinamarjad küll juba kasvavad, veini juba tehakse, aga küttemured olid, on ja suure tõenäosusega ka jäävad.

Pelltech toodab ja arendab pelletikütteseadmeid juba rohkem kui 15 aastat ja kavatseme teha seda veel pikalt. Meie eesmärgiks on toota võimalikult mugavaid, efektiivseid, väikese hooldusvajadusega ning keskkonnasõbralikke seadmeid ja igal aastal soovime välja tulla ka millegi uuega – kas uus katla mudel, uus tarkvara kontrollerile või täiesti uue kontseptiga põleti.

INFO

www.pelltech.eu

www.pelletikeskus.ee

Pelltech OÜ/Pelletikeskus

Sära tee 3, 75312 Peetri, Harjumaa

Copy
Tagasi üles