Ravivannide tervendavat kogemust saab nautida ka oma kodus

Copy
Foto: Aquator OÜ

Pole sama mis mullivann. Ehkki nii massaaži- kui mullivann lõõgastavad, saab massaaživannis keskenduda nendele piirkondadele, mis inimesele kõige rohkem muret teevad.

Aquator OÜ on vanne tootnud juba 26 aastat. Nende ravivannid on enamikus Eesti sanatooriumides-raviasutustes, aga ka Lätis, Leedus, Rootsis, Soomes, Ukrainas ja Venemaal.

Hüdroteraapia on arvatavasti maailma vanim raviviis. Selle kasutamist on täheldatud juba Egiptuse, Kreeka ja Rooma muistsetes tsivilisatsioonides. Näiteks Egiptuse ülikud kümblesid aromaatsete õlide ja lilleõitega lõhnastatud vees, seevastu roomlased ehitasid kodanikele ühiskasutuseks mõeldud keerulise ehitusega pesemiskomplekse ehk terme. Juba pikka aega on olnud teada, et kuum vesi paneb vereringe paremini tööle, tõstes seeläbi toonust.

Hüdroteraapia üks osa, hüdromassaaž, on täna populaarsem ja kättesaadavam kui kunagi varem, aga mis peamine – massaaživannide areng ei peatu. Kogu aeg tekivad uued mõtted ja tehnoloogiad. Vannide juhtimine täiustub aina täpsemaks ja delikaatsemaks. Vee toime jääb samaks, aga protseduur ise täiustub.

Foto: Aquator OÜ

«In the middle of nowhere»

Massaaživannide tootja Aquator OÜ alustas 1995.–1996. aastavahetuse paiku Tuhala laanes ühes vanas talugaraažis umbes 25 ruutmeetri suurusel pinnal. Aprillis jõuti esimeste toodetega ehitusnäitusele Piritale. Peale näitust avati esimene esindus Pirita rannahoones, kus peeti vastu sügiseni.

«Aasta pärast olime taas ehitusnäitusel Pirital, kus tutvusime Rootsi firma Svenska Neptun omaniku Per Adolfssoniga, kellega jätkub koostöö siiamaani. Peri suust on pärit vast kõige tabavam väljend firma algse asukoha kohta – «in the middle of nowhere»,» meenutab Aquatori asutaja Villi Pogga.

Aga just seal toodeti aastal 1998 esimesed massaaživannid ja juba 1999. aastal jätkus tegevus esmakordselt kaubamärgi Aquator all. Samal ajal avati oma esimene salong aadressil Saku tänav 15.

Suuremat tähelepanu pälviti aasta hiljem. «Esinesime Eesti disaini näitusel Helsingis ja esimest korda ülemaailmsel disainibiennaalil Saint-Etienne`s Prantsusmaal,» ütleb Pogga ja lisab, et selle aasta sisse mahtus palju, näiteks ka tootmise kolimine Tallinnasse Peterburi teele.

Kõige olulisemaks sai ilmselt sügis 2000. «Astusime siis esimesed sammud ravivannide väljatöötamiseks ja müügiks. Sellest ajast on meditsiiniliste vannide tootmine ja arendus olnud Aquatori töö oluline osa, mille tulemused on juba tavatarbijale mõeldud toodetes rakendust leidnud. Praeguseks on meie ravivannid kasutusel enamikus Eesti sanatooriumides ja raviasutustes, samuti Lätis, Leedus, Rootsis, Soomes, Ukrainas ja Venemaal,» ütleb Pogga.

Massaaživann ei ole mullivann

Mille poolest siis massaaživann tavalisest mullivannist erineb? Lõõgastavad need ju mõlemad.

Massaaživanni veedüüsid on sätitud kasutaja järgi ning täpselt neile piirkondadele, kus paikneb kõige enam närvilõpmeid, mille kaudu saavutatakse suurim mõju keha seisundile. Samuti saab teatud piirides düüse sättida vastavalt vajadusele või vaegusele. Seetõttu on massaaž ka palju tõhusam.

Mullivanni puhul tulevad mullid vanni põhjast ja nende suurust ning tugevust annab elektroonilise reguleerimisega sättida. Aquatori vannid toodavad tavalisest suuremaid mulle, mille raputav efekt eeskätt jalgade suurtele lihastele (reis ja säär) tagab nende korraliku lõdvestuse.

Klassikaline vanniskäik toimib kehale suures plaanis kahel viisil. Esiteks viib veesolek keha kaaluta olekusse ja võtab maha koormused, mida keha talub gravitatsiooni all olles ehk tavaolukorras. See leevendab pingeid ja surveid lülisambas, liigestes, lihastes, kudedes, fastsiates ja mujal ning võimaldab kehal efektiivselt lõdvestuda. Teiseks annab vannivesi sooja, mis omakorda võimendab eeltoodud efekte, samuti parandab ainevahetust ja lümfitsirkulatsiooni.

Massaažisüsteemid, mis on paigutatud olulistesse kehapiirkondadesse ning on piisavalt võimsad, võimendavad eeltoodud efekte mitmekordselt, muutes kogu vanniskäigu palju tulemuslikumaks ja elamuslikumaks.

Massaaživannid arenevad pidevalt

Uusimad lahendused Aquatori vannide hüdromassaažisüsteemides on niinimetatud akupressuurmassaažid, kus ühe-kahe suurema düüsi asemel pakutakse paljude väikeste düüsidega varianti. Hulk veejugasid tabab enamikku punkte kehal, mida mõjutatakse klassikalise nõel- või akuprassuurmassaažiga. Eesmärgiks jälle tõhusam tulemus.

On veel väga tähtis aspekt, mida tuleks rakendada eriti siis, kui inimesel on teatud vaegused, näiteks seljaprobleemid. Peale vanniskäiku tuleks end võimalikult kiiresti kuivatada ning voodisse heita, et vannis saavutatud lülisamba lõdvestus ja pikenemine kestaks hommikuni. See võimendab omakorda oluliselt vanniskäigu tulemust. Peale vanniskäiku ringi liikudes nulliks gravitatsioon kiiresti suurema osa vannis saavutatust.

Vannide tellimisel tehakse vigu

Aquatoris nähakse sageli, kuidas vannide tellimisel kiputakse vigu tegema või ei mõelda olulisi asju hoolikalt läbi. Enne vanni ostu tuleks esmalt läbi mõelda, milleks vanni täpselt vaja on, kas veemassaaži nautimiseks ja/või teraapiaks, duši all käimiseks, lapse vannitamiseks... Lisaks tuleks mõelda, kes vanni tihedamini kasutama hakkaks: naine, mees, laps, eakas inimene, kelle liikumisvõimekus on vähenenud või hoopis puudega inimene?

Sageli ei mõelda ka vanni kujule. Siinkohal tuleks aga lähtuda vajadustest, ruumi mõõtmetest ning omapärast.

Vajaduste väljaselgitamise järel oleks mõistlik võtta vannitoa joonis koos mõõtudega nii ruumi enda kui ka kommunikatsioonide asukoha kohta ning kohtuda spetsialistiga, kellega kõik põhjalikult läbi arutada ja teha sobivaim valik, arvestades kõiki nüansse.

«Kogemus näitab, et spetsialisti juurde tulles säästetakse kokkuvõttes palju aega, mis aitab vältida eksimusi või vajakajäämisi eeltöös, mis võib hiljem kaasa tuua lisakulu nii töö kui raha näol ja rahulolematuse tulemuse suhtes,» ütleb Pogga.

Kui valik on tehtud ja vann valitud, on kindluse mõttes õige lasta tootja spetsialistil vanni asukohas teha täpsed ruumi mõõdistused, et vajadusel vanni mõõtu korrigeerida ehk nii-öelda mõõtu lõigata.

Foto: Aquator OÜ

Akrüül teeb vanni vastupidavaks

Täna valmivad kõik Aquatori vannid Tallinnas ligi 1500-ruutmeetrisel tootmispinnal ja vannide tegemisel lähtutakse ainult parimast. «Näiteks vannikesta valmistamisel kasutame saniteetset valuakrüüli, mis on tippklassist igas suhtes – nii füüsikalis-mehaanilise tugevuse, keemilise vastupidavuse kui ka UV-kiirguse osas. Viimane tähendab, et toode ei muuda värvi ega pleegi ka väga pikaajalise kasutamise käigus,» ütleb Pogga.

Mehaaniliselt tugev ja mikropoorivaba pind tagab seega vannikestale tugevuse ning kvaliteetse väljanägemise, mis kestab kaua ja on kergesti puhastatav, samuti vastavuse kõrgeimatele hügieenistandarditele.

Aquator oü

  • 26 aastat vannide tootmise kogemust
  • toodame juba 21 aastat ka professionaalseid meditsiinilisi lahendusi
  • üle 30 000 toodetud vanni
  • DME Award 2007 (Design Management Europe Award)

Võta meiega ühendust:

Copy
Tagasi üles