Systemair aitab parandada tervist, hoone kestvust ja muudab küttearved madalamaks

Systemair AS
Copy
Foto: Systemair AS

Hea õhukvaliteet ei ole midagi, millest mööda vaadata. See on inimestele eriti hästi selgeks saanud praegusel koroonaajal, kus pered on pidanud koos kodukontorit tegema. Systemair juhatuse liige Aivar Paluvee sõnab, et kehv ventilatsioonisüsteem võib tuua halbu üllatusi mitmel rindel.

Kuidas sai Systemair alguse? Mis oli toona taolise ettevõtte loomise ja käivitamise juures kõige keerulisem?

1992. aasta varakevadel hakkas Rootsi ventilaatoritootja Kanalfläkt AB otsima koostööpartnerit Eestis, kes hakkaks nende toodangut siinsel turul müüma. Mina olin üks viiest huvilisest, kes kohtus Tallinnas tehase esindajaga. Mind valiti välja ja nii see koostöö algas. Kanalfläkti toodete müümiseks asutasin Tartus ettevõtte Aktsiaselts APF. Esimese saadetisena tuli tol suvel Rootsist euroaluse täis ingliskeelseid tootekatalooge.

Eesti oli küll juba taasiseseisvunud, kuid kestis rublaaeg ja meie turul olid eranditult nõukogude-aegsed Vene päritolu ventilaatorid. Paljud ehk veel mäletavad tööstushoonete välisseintel neid «teokarbikujulisi» tsentrifugaalventilaatorikobakaid. Rootsi uudsel tehnoloogial põhinevaid otseläbivooluventilaatoreid ei olnud siinmail keegi näinud. Nende hind oli muidugi kordades kallim nõukaaegsetest seadmetest.

Esmane tegevus oligi meil kataloogide viimine potentsiaalsetele klientidele üle Eesti – eelkõige ventilatsioonisüsteemide ehitamisega tegelevatesse ettevõtetesse. Algul tekitasid klientides ettevaatlikkust kõrge hind, võõras tehnoloogia ja inglisekeelne tooteinfo. Julgemad siiski tellisid ja 1993. aastal hakkasime tasapisi tellimusi saama.

Kuidas ettevõtlus edasi minema hakkas? Milliste katsumustega olete pidanud kohanema?

Müügitegevus käivitus Eestis tasapisi 1993. aastal. Alguses oli meil ainult 3–4 inimest ja tol ajal tuli kõik asjad ise ära teha: teha müügitööd, käia Rootsis kauba järel, kaupa laadida ja ladustada. Aasta hiljem avasime väikese, ühe töötajaga esinduse Tallinnas. Järgneva kahe aastaga asutasime tütarettevõtted Riias ja Kaunases. Siis sai meie Eesti ettevõtte uueks nimeks AS APF Grupp. Leidsime koostööpartneri ka Valgevenes.

Kui tegevuse edenedes arenes ettevõte ja müük tõusujoones, siis 1998. aasta majanduskriis pani ka meid proovile. Ehitusturule jõudis kriis aastal 1999 ja meiegi käive langes. Elasime kriisi siiski edukalt üle.

Systemairi sünd toimus aga hoopis üle mere. Systemair AB eelkäija Kanalfäkt AB asutati Rootsis kaheksakümnendatel ning pärast Euroopasse laienemist loobuti 1999. aastal rootsikeelsest nimest. Uueks nimeks saigi Systemair AB. Aastal 2000 omandas Systemair AB osaluse ka APF Grupp AS-s ja meie Eesti ettevõtte uueks nimeks sai Systemair AS.

Miks on õhu puhtus ja kvaliteet üldse oluline?

Tänapäeval pööratakse üha enam tähelepanu hoonete energiatõhususele ja soojapidavusele. Seetõttu on ventilatsioon värske õhu olemasoluks hädavajalik. Energia hinnad on tõusuteel ja seega on oluline küttekuludelt maksimaalselt säästa. Nüüdisaegsed ventilatsiooniseadmed sisaldavad soojusvaheteid, mis tagastavad enamiku väljatõmmatava õhu soojusest tagasi hoonesse.

Liigne CO2-sisaldus ja vähene hapnikusisaldus ruumi õhus mõjuvad halvasti enesetundele ja töövõimele. Hea ventilatsioon on väga tähtis viiruste ja õhu kaudu levivate nakkuste vältimiseks. Sellele on hakatud tõsisemalt tähelepanu pöörama käesoleval koroonaajastul. Umbne ruumiõhk põhjustab hallituse tekkimist ja mõjub peale tervise halvasti ka hoonete konstruktsioonidele.

Hea õhukvaliteet on oluline tervise, madalamate küttearvete ja hoone pikema eluaea jaoks.

Foto: Systemair AS

Kui tähtsaks inimesed täna ise õhu puhtust oma kodus peavad? On eraklientide huvi suurenenud või on peamiseks kliendiks ikka äriklient?

Järjest rohkem saadakse aru ventilatsiooni olulisusest. Kui varem sellele väga tähelepanu ei pööratud, siis praegu on ventilatsioon hoonetes iseenesestmõistetav. Tänapäeval ei ole lubatud ilma ventilatsioonita elu- ja tööruume ehitada.

Meie peamisteks klientideks on endiselt ärikliendid, kuid järjest enam lisandub erakliente. Systemair pakub eramutesse ja korteritesse erinevaid soojustagastusega ventilatsiooniagregaate. Nende arendamine sai alguse meie Norra tehases juba üle 30 aasta tagasi. Meie koduagregaadid on aegade jooksul järele proovitud ja end tõestanud just põhjamaises kliimas. Teatavasti on Eesti üks maailma kõige põhjapõhjapoolsemaid riike, ainult kahe riigi lõunapiir on Eesti lõunapiirist põhjapool, need on Soome ja Island. Seega on oluline meie kliimas valida õiged seadmed. Pöörame väga suurt tähelepanu kvaliteedile ja vastupidavusele.

Kuidas ma saaksin hinnata õhu kvaliteeti oma kodus või kontoris?

Kui ventilatsioon on halb või vajab uuendamist, siis CO2 hulk ruumis suureneb – tekib uimasus ja unisus. Lisaks on seda näha nõnda, kui aknaklaasidele tekib kondents või ruumi nurkades juba hallitab. Hoonele mõjub liigne niiskus halvasti ning hallitus on kahjulik tervisele. Hallitus eraldab enamasti spetsiifilist kopituse lõhna, andes märku, et on aeg vahetada ventilatsioonisüsteem parema vastu.

Millal peaks hoonet ehitades ventilatsioonilahendustele tähelepanu pöörama?

Ventilatsiooni peale peab kindlasti mõtlema juba hoonet projekteerides! Hiljem on väga keeruline paigaldada vajalikku ventilatsioonitorustikku ja agregaati.

Mida toob tulevik ventilatsiooniseadmete valdkonnas?

Nagu kõigis tööstusharudes, nii ka meil toimub pidev tootearendus, et saavutada toodete väiksem energiatarve ja materjalikulu. Samuti muutuvad seadmed üha nutikamaks, tarbijad soovivad puutetundlikke juhtimispaneele ja veebipõhiseid juhtimisvõimalusi.

www.systemair.ee

Tänaseks on Systemairi kontsern üks juhtivaid ventilatsiooniseadmete tootjaid maailmas. Systemair on esindatud 54 riigis, kõikidel kontinentidel maailmas. Gruppi kuulub 90 ettevõtet ja 6400 töötajat. Kontsernil on 17 tehast ja 9 tootearenduskeskust. Läbi Systemairi müügiüksuste turustatakse peamiselt oma tehaste toodangut.

Tootevalikus on praktiliselt kõik vajalik nii suurte kui väiksemate ventilatsioonisüsteemide ehituseks, alates õhujagajatest kuni suurte tsentraalsete ventilatsiooniagregaatideni. Pakume ka tööstuslikke ja eratarbijale mõeldud jahutusseadmeid ja soojuspumpasid. Meile on oluline innovaatilisus ja toodete kvaliteet.

Copy
Tagasi üles