CNC-tootja, mis sai alguse keldrist

, Venturis OÜ
Copy
Foto: Venturis OÜ

CNC (Computer Numeric Control). «Sa tahad hakata ise CNC-sid tootma?

Sama hästi võiksin mina lehes kuulutada, et – ma ei tea – õmblen naiste kasukaid!»

Ligi 20 aastat tagasi hakkasin omal käel õppima arvutis 3D-jooniste ja mudelite valmistamist. 2012. aastaks oli oskusi piisavalt, et kolmemõõtmeliselt valmis teha terve tulevase kodu mudel, kus sai virtuaalselt «ringi käia» – vundamendist korstnani.

Järgmine loogiline samm oli oma jooniste põhjal ka mõned kodus vajalikud mööbliesemed valmis võluda. Kõige lihtsam moodus selleks on kasutada arvutiga juhitavat tööpinki (Computer Numeric Control ehk CNC), mis teeb sulle täpselt vajalikud osad algusest lõpuni. Põhimõtteliselt paned suure vineeritahvli masinasse ja saad valmis detailid, mis on vaja lihtsalt kokku panna – nagu IKEA mööbel, ainult et iga jupp on täpselt sinu toale sobivas mõõdus. Ka minu firma, mis oli 2002. aastal asutatud CD-plaatide tootmiseks, hakkas 6–7 aastat tagasi hädasti vajama uusi väljakutseid. Mõte liikus sellele, kas õnnestuks toota mööblit ja vineerist eritellimustooteid ka müügiks. Mõeldud-tehtud.

Oma seade mõistlikum

Üsna pea tuli välja, et puittooteid valmistades tuleb suur osa tuludest ära maksta CNC-teenuse eest. Kiiret arvutust tehes selgus, et oma CNC-seade tasuks ära vähem kui kolme kuuga.

CNC-freespink ise ehitada paistis olevat kõige mõistlikum – kui keeruline see siis ikka olla saab. Youtube’is on kõik õpetused olemas, hakka ainult pihta. Kodu keldrikorrusel leidus ka üks vaba ruum, keset ruumi on küll jäme post, aga kui hoolikalt planeerida, peaks saama masina täpselt selle posti ja seina vahele sättida, mahub ju küll. Boy was I wrong – protsess (jooniste tegemisest valmimiseni) kestis lõpuks 7–8 kuud ja valminud seadet tuli hiljem veel paar korda ümber ehitada. Ka seda posti pidin lugematuid kordi kiruma. Juba enda masinat ehitades hakkas tunduma, et võib-olla on mööbli asemel mõistlikum asuda tegema neidsamu CNC-freespinke: oma CNC polnud veel valmiski, kui juba tuli tutvusringkonnast esimene tellimus – tee mulle samasugune, kui palju maksab. Seejärel panin kuulutuse ajalehte Soov ja tellimusi tuli juba järjest. Järgnes koduleht, erinevad mudelid jne. Iga järgmine masin sai eelmisest täiuslikum, ühtlasi oli ka hindu võimalik tasapisi tõsta.

Vaja on kolida

Kui selles keldriruumis olid valminud umbes kümne masina detailid (kokku monteerimine toimus korrus ülalpool, garaažis), siis järgnes esimene rendipind – suur, aga madal, rõske, ilma kütteta nõukaaegne teenindusruum, kus kunagi tegutses autoremonditöökoda – Žiguli varuosad rippusid endiselt seintel. Rendikohustuse võtmine tundus sel hetkel väga suur otsus, käsi ikka veidi värises, aga samas oli selge, et firmal on vaja edasi areneda.

Vähem kui aasta pärast oli seegi garaaž väikeseks jäänud. Ettevõtte uueks koduks sai kolm korda kõrgem ja kaks korda suurem ruum – päris oma väike tootmispind. Talvine temperatuur oli mitte enam +5, vaid juba +15 kraadi. Isegi telfri organiseerisin. Taas näis, et sellest piisab nüüd aastateks.

Üleminek terasraamidele

Umbes samal perioodil toimus veel üks oluline muudatus – sai üha selgemaks, et kui tahta klientidele pakkuda järjest paremaid masinaid, siis on vaja masinate raamistik sisse osta spetsialiseeritud ettevõttelt. Põhimõtteliselt oleks võimalik teha joonised ja see allhange Eestist tellida, kuid firmasid, kes suudavad millimeetrikümnendiku täpsusega selliseid suuri metallkonstruktsioone toota, on meil siin ühe käe sõrmedel – ning nende hinnad on juba täiesti Euroopa hinnad. Niisiis tuli otsida usaldusväärne, kogenud, tööpinkidele spetsialiseerunud tehas Aasiast – tulemuseks see kulunud väljend «parim hinna-kvaliteedi suhe». Tänaseks on Venturis OÜ tehase ametlik esindaja Eestis ja lähiriikides. Seadmed pole liinitöö, vaid valmivad vastavalt iga kliendi vajadustele – kaht ühesugust masinat kohtab väga harva.

Päris uued ruumid

Venturise tarnitud CNC-seadmete arv on kiiresti kasvanud. Abikäsi tuleb tasapisi juurde ja ka praegune pind on taas väikeseks jäänud. 2022. maikuuks peaks valmima Venturise uus kodu täiesti uutes, valgetes, moodsates ruumides Allika tööstuspargis.

VENTURISE MOTO

Venturise motoks on, et iga kasutatav seade peab olema eesmärgipärane ja mõistlik, seda olenemata otstarbest või suurusest (suurim seni tellitud seade on 4 x 12 meetrise tööalaga).

Üldjuhul on enam kui piisav, kui CNC suudab valmistada detaile 0,1–0,2 millimeetri täpsusega – seetõttu ei ole mõtet investeerida mingisse kuulsa nimega ülikallisse seadmesse, mis midagi sisulist tegelikult juurde ei anna.

Kõik aastate jooksul valminud Venturise masinad (sealhulgas see kõige esimene), töötavad siiamaani.

Näitame meelsasti erinevaid seadmeid ja anname nõu.

Vaata lähemalt www.venturis.ee, leia meid Facebookist või tule külla!

Copy
Tagasi üles