Uuring: Baltimaade elanik soovib kolida linnast välja

BNS
Copy
Peamine põhjus, miks Balti riikide elanikud soovivad elada suurematest linnadest väljaspool, on looduslähedus ja rohelisem keskkond.
Peamine põhjus, miks Balti riikide elanikud soovivad elada suurematest linnadest väljaspool, on looduslähedus ja rohelisem keskkond. Foto: Marko Saarm

Luminori panga uuringu kohaselt eelistab umbes kaks kolmandikku Baltimaade elanikest, kes kaaluvad linnast väljapoole kolimist, elada Tallinna, Riia või Vilniuse lähedal või maapiirkondades.

Eesti vastajate seast sooviks 32 protsenti elada Tallinna läheduses ja peaaegu sama suur hulk inimesi maal, teatas Luminor.

Võrreldes teiste Balti riikide elanikega, on just eestlaste jaoks mere lähedal elamine eelistatum variant 19 protsendiga. Sama palju Eesti vastajatest valisid väikelinnas elamise kasuks, tuues esile, et väikelinnas või maal elamise otsuse tegemiseks on nende jaoks oluline kõigi vajalike mugavuste olemasolu, hea juurdepääs linnale ja hea infrastruktuur, aga ka stabiilne interneti-levi.

«Kuigi Balti riikide pealinnad on endiselt äri-, haridus- ja kultuurikeskused, ihkavad inimesed üha enam kolida nendest väljapoole. Uuringu kohaselt hindavad ka teiste suuremate linnade elanikud võimalust elada looduslähedases paigas. Eesti elanikud eelistavad teiste Balti riikide elanikega võrreldes rohkem mere lähedust, Leedu vastajad pealinna lähedust ning Läti elanikud väikelinnu või maapiirkondi,» rääkis Luminori eraisikute panganduse juht Tanel Rebane.

Peamine põhjus, miks Balti riikide elanikud soovivad elada suurematest linnadest väljaspool, on looduslähedus ja rohelisem keskkond. Neid väärtustavad kõige rohkem Läti ja Eesti elanikud vastavalt 80 ja 78 protsendiga, samas kui Leedus on looduse läheduses elamine oluline 69 protsendile vastajatest.

Tähtsuselt teine põhjus, miks inimesed linnast välja kolivad, oli Leedu ja Eesti vastajate puhul võimalus omada aeda, seda vastavalt 57 ja 52 protsendiga ning 47 protsendi Läti vastajate sõnul võimalus elada suuremas majas.

Baltimaade elanikud hindavad linnast väljaspool elamise eelistena ka võimalust vabamalt liikuda ja lihtsamat parkimist, üldiselt odavamaid elamiskulusid ning lemmikloomade pidamise võimalust.

Uuringus osalenud enamik nendest Balti riikide elanikest, kes ei kavatse pealinnast või suuremast linnast väljapoole kolida, tõid peamise põhjusena välja rahulolu praeguse elukohaga. Muude põhjustena mainiti ennekõike piiratud rahalisi võimalusi, väiksemate piirkondade töövõimalustega seotud kahtlusi või asjaolu, et amet ei võimalda teha kaugtööd.

Uuring, milles osales rohkem kui 700 Balti riikide suuremate linnade elanikku vanuses 18–74, tehti 2022. aasta jaanuaris koostöös uuringufirma Norstat Läti esindusega.

 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles