IMF ärgitab El Salvadori bitcoini koha pealt ümber mõtlema

Copy
Virtuaalse krüptoraha Bitcoini kujutis.
Virtuaalse krüptoraha Bitcoini kujutis. Foto: EDGAR SU

Rahvusvaheline valuutafond (IMF) manitses reedel El Salvadori likvideerima 150 miljoni dollarist fondi, mis loodi krüptovaluuta bitcoin'i õiguslikuks vääringuks tunnistamisega, ja kandma kasutamata raha sealt tagasi riigikassasse.

Soovitus oli osa valuutafondi raportist El Salvadori majanduse kohta ja karmisõnalisem, kui nädala algul tehtud üleskutse bitcoin'ist õigusliku vääringuna loobuda.

Fond loodi, võimaldamaks bitcoin'i automaatset vahetamist USA dollarite vastu, mis on riigi teine vääring. Eesmärgiks oli julgustada inimesi äärmiselt volatiilset digiraha kasutama.

Samuti soovitas IMF loobuda 30 dollari pakkumisest inimestele ergutusena digirahakoti Chivo kasutusele võtmiseks. Märgiti, et Chivo kasutamisest võib kasu tõusta, aga ainult dollarite, mitte bitcoin'idega.

«Lühiajalised kulud, mis kaasnevad Chivo rakendamisega ja bitcoin'i seaduse kasutusele võtmisega, ületavad võimalikku kasu,» kirjutati raportis.

El Salvadori presidendi Nayib Bukele kantselei ei vastanud vahetult kommentaaripalvele, kuid Bukele on IMFi bitcoin'i soovitusi viimastel päevadel tõrjunud.

Valitsusametnikud on IMFile öelnud, et Chivo on suurendanud märkimisväärselt finantsilist kaasatust, tuues finantssüsteemi miljoneid inimesi, kellel polnud pangakontot. Samuti on räägitud soodsast mõjust turismile läbi bitcoin'i entusiastide ligimeelitamise.

Valitsus ei näe vajadust bitcoin'i seaduse ulatuse vähendamiseks, kuid on nõustunud, et regulatsioone saab karmistada, märgiti IMFi raportis.

El Salvador kuulutas juunis esimese riigina bitcoin'i õiguslikuks vääringuks, vastav seadus jõustus septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles