Valge Maja: sanktsioonide sihtmärgiks on Venemaa tööstus, mitte tarbijad (3)

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Venemaa lipp lehvimas USA saatkonna hoone kõrval Moskvas.
Venemaa lipp lehvimas USA saatkonna hoone kõrval Moskvas. Foto: ALEXANDER NEMENOV

Valge Maja ametniku sõnul kavatseb Bideni administratsioon säästa Venemaa lihtinimesed USA ekspordikontrollist ja keskenduda tööstussektorite sihtimisele, juhul kui Venemaa tungib Ukrainasse.

Mitmete USA tippametnike kommentaarid kitsendavad Venemaale suunatud võimalike impordipiirangute ulatust, mida varem kirjeldati kui Venemaa majanduse laiemat häirimist, tabades siiski ideaalis eelkõige tööstussektoreid ja tarbetehnoloogiat, kirjutab Reuters.

«Me ei saa iga meedet ette näha, kuid kavatsus on tõesti võtta kasutusele meetmed, mis meie arvates vähendavad ajapikku Venemaa tööstuslikku võimekust ja tootmisvõimsust, mitte minna Venemaa tarbijate kallale,» ütles Valge Maja riikliku julgeoleku ametnik Peter Harrell neljapäeval peetud kõnes.

Harrell, kes kuulub riikliku julgeolekunõukogu koosseisu, ütles, et Ameerika Ühendriigid on valmis kohe pärast Ukraina sissetungi kehtestama «halvavad rahalised kulud Venemaa peamistele finantsasutustele ning rakendama mitmeid ulatuslikke ekspordikontrolle, mis vähendavad Venemaa tööstussuutlikkust».

Kaheosaline strateegia hõlmab finantssanktsioone suurte Venemaa finantsasutuste vastu, «et vallandada kapitali väljavool, põhjustada inflatsiooni ja sundida Venemaa keskpanka andma oma pankadele tagatisi, nii et Putin tunnetaks kulusid juba esimesel päeval,» ütles Harrell.

Ekspordikontrollimeetmed kuulutatakse välja paketi osana, kuid neil ei oleks tõenäoliselt sama vahetut mõju, vaid «vähendaksid Venemaa võimet tööstustoodangut mõnes võtmesektoris».

Kaubandusministeeriumi ametnik Thea Kendler sõnas reedel: «Me kaalume massiivseid sanktsioone, mis on suunatud võtmeisikutele ja -tööstustele, mis ei olnud 2014. aastal kõne all.»

Valge Maja ametnikud on nimetanud peamiste sihtmärkidena näiteks lennundust, merendust, robootikat, tehisintellekti ja kaitsetööstust. Üks asjaga kursis olev isik ütles neljapäeval Reutersile, et keskendutakse Venemaa juhtkonna jaoks olulistele strateegilistele sektoritele. Küsimusele Venemaa tulusa nafta- ja gaasisektori kohta ütles isik, et midagi ei ole välistatud.

Kolm päeva tagasi ütles president Joe Biden, et ta kaaluks isiklikke sanktsioone Venemaa presidendi Vladimir Putini vastu, kui ta saadab väed Ukrainasse.

 
Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles