Peruu väitel on naftareostus eeldatust koguni kaks korda suurem

Copy
Peruu naftareostuse puhastustööd.
Peruu naftareostuse puhastustööd. Foto: Stringer

Naftaleke Peruu rannikul, mille põhjustas tuhandete kilomeetrite kaugusel toimunud vulkaanipurse, on kaks korda nii suur, kui algul eeldati, teatas valitsus reedel.

Teade tuli mõni tund pärast seda, kui kohus keelas neljal naftatöötlemistehast omava Hispaania ettevõtte Repsol direktoril 18 kuu jooksul maalt lahkuda.

Keskkonnaminister Rubén Ramirez rääkis ajakirjanikele, et 15. jaanuaril lekkis merre 11 900 barrelit naftat, kuna varem oli teatatud 6000-st barrelist.

Repsol kinnitas, et leke on algselt teatatust suurem, kuid andis selle suurusele veidi madalama hinnangu.

Leke leidis aset, kui Itaalia lipu all sõitnud tanker Mare Doricum oli naftat maha laadimas La Pampilla naftarafineerimistehasele, mis asub Limast 30 kilomeetri kaugusel põhjas.

Repsoli väitel tabasid tankerit kummalised lained, mida põhjustas enam kui 10 000 kilomeetri kaugusel Tonga lähedal toimunud vulkaanipurske tagajärjel tekkinud tsunami.

Ookeanihoovused on naftalaiku vedanud umbes 140 kilomeetrit rafineerimistehasest põhja poole, põhjustades teadmata hulga kalade ja merelindude surma, väitsid prokurörid.

Samuti ei saa sajad kohalikud kalamehed nüüd oma igapäevast tööd teha ja nad on korraldanud proteste Hispaania firma vastu.

Aseminister Alfredo Mamani sõnul on merest ja umbes 20-lt rannalt koristatud kokku 4225 barrelit naftat, mis moodustab umbes kolmandiku lekke kogumahust.

Repsoli Limas tehtud avalduse järgi on kokku lekkinud 10 396 barrelit naftat, millest 35 protsenti on kokku kogutud.

Kohtunik Romualdo Aguedo rahuldas prokuröride taotluse takistada neljal Repsoli juhtivtöötajal, sealhulgas Repsol Peru hispaanlasest presidendil Jaime Fernández-Cuesta Luca de Tenal, maalt lahkuda, kuni käib «katastroofilise naftalekke» uurimine.

Peruu nõuab Repsolilt kompensatsiooni ning naftahiid seisab keskkonnaministeeriumi teatel silmitsi 34,5 miljoni USA dollari suuruse trahviga.

Mare Doricumil on samuti keelatud ankrupaigast lahkuda.

Keskkonna saastamises süüdistatud Repsol Peru juhile võib süüditunnistamisel osaks saada nelja- kuni kuueaastane vanglakaristus.

Repsoli peakorter Madridis on lubanud uurimisele igati kaasa aidata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles