USA ja EL teevad koostööd maagaasitarnete tagamiseks

Copy
LNG tanker Rotterdami sadamas.
LNG tanker Rotterdami sadamas. Foto: LEX VAN LIESHOUT

USA ja Euroopa Liit teatasid koostööst, et tagada alternatiivsed maagaasi allikad Euroopale, kui oluline energiatarnija Venemaa vastab võimalikele sanktsioonidele.

Nad teevad ühiselt tööd kestva, piisavalt suures mahus ja õigeaegse maagaasitarne tagamiseks EL-i erinevatest rahvusvahelistest allikatest, et vältida tarneraskusi, sealjuures neid, mis võiksid tulla Venemaa võimaliku sissetungi käigus Ukrainasse, ütlesid USA president Joe Biden ja Euroopa Komisjoni president Ursula von der Leyen avalduses.

Venemaalt pärineb umbes 40 protsenti Euroopas kasutatavast maagaasist ja hinnad on juba praegugi lakke sööstnud.

Washington ja NATO liitlased on ähvardanud kehtestada Venemaale Ukrainasse tungimise korral sanktsioonid, kuid kardetakse, et Moskva võib kasutada mõjuvahendina oma domineerivat positsiooni energiaturul.

Alternatiivsete maagaasi allikate otsimist juhib Valge Maja ning USA ametnike sõnul on osa eksporti Lähis-Idast, mis oli algselt mõeldud minema Aasiasse, juba Euroopa poole suunatud.

«Teeme valitsuste ja turuoperaatoritega koostööd täiendava maagaasimahu tarnimiseks Euroopasse mitmekesistest allikatest üle maailma,» öeldi USA-EL-i ühisavalduses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles