Mis mõttes ei saa kontot avada? Euroopa regulaator tahab pankadele nuuti anda (1)

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Sularaha
Sularaha Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Euroopa pangajärelevalve pole rahul olukorraga, kus pangad keelduvad rahapesu-hirmus inimestele ja ettevõtetele elutähtsaid teenuseid osutamast.

Jaanuari alguses avaldas Euroopa pankadele järelevalvet tegev organisatsioon (European Bankin Authority, EBA) murekirja – peale suuri Danske Banki, Swedbanki ja teisi panku tabanud rahapesuskandaale on pangad trahvihirmus kookonisse tõmbunud ja oma riski selliselt vähendanud, et rahvas ei pääse enam vajalikele teenustele ligi. EBA kritiseeris teravalt sellist «põhjendamatut riskide maandamist» ning kutsus regulaatoreid üles, pankade sellisele käitumisele pidurit tõmbama.

«Riskide vähendamine tähendab finantsasutuste otsuseid, teatud riskikategoorias olevatele klientidele teenuseid mitte osutuda. Riskide vähendamine võib olla legitiimne juhtimistöörisst, aga see võib olla ka märk ebaefektiivsest rahapesu- ja terrorismifinantseermise järelevalve juhtimisest, mis võib endaga teinekord rängad tagajärjed kaasa tuua,» seisab EBA kirjas.

EBA rõhutab, et ligipääs pangateenustele on modernses ühiskonnas eeldus majandus- ja sotsiaalses elus tegutsemiseks. Kui seda riski ebamõistlikult vähendatakse ja inimestele ja ettevõtetele pangateenustele ligipääs kaob, siis on see halb nii inimestele, ettevõtetele kui ka Euroopa ühisturule laiemalt.

EBA ise ei saa siin aga suurt midagi teha, küll pöördus organisatsioon Euroopa Komisjoni poole, et ta mõningad rahapesureeglid üle vaataks. Seda selliselt, et inimestele oleksid suures rahapesu vastu võitlemise tuhinas siiski baasteenused tagatud.

Asutus tõi välja, et niimoodi ebaproportsionaalselt riske vähendades ja kõiki n-ö ühe mütsiga lüües tabab lihtsalt kõiki: alates näiteks juuksuritest-kohvikutest, kus sularahaga arveldamine tavaline on või näiteks vääriskivikaupmehi. Politico kirjutaski sel nädalal, et Belgia teemantikaupmehi on Euroopa rahapesunõuded endast välja viinud, sest Euroopa pangad ei julge nendega tihtilugu äri ajada nii peavad Belgia tänaval poodi pidavad ärimehed pangakontot lahti hoidma hoopis kolmandates riikides.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles