Valeraha hulk turul vähenes

PM Majandus
Copy
Pealiskaudsel vaatamisel võib valeraha (üleval) tõepoolest õigeks pidada.
Pealiskaudsel vaatamisel võib valeraha (üleval) tõepoolest õigeks pidada. Foto: Erakogu

Eestis avastati möödunud aastal kokku 263 võltsitud euro pangatähte, mida on 130 võrra vähem kui aasta varem, teatas Eesti Pank.

Tegemist on viimase kaheksa aasta kõige väiksema võltsingute arvuga Eestis. Sellega on Eesti ühtlasi ka teiste euroala riikide võrdluses üks väiksema võltsingute levikuga riik.

Kõige rohkem avastati möödunud aastal Eestis 20euroste pangatähtede võltsinguid, kokku 101 võltsitud kupüüri, mis moodustas 38% võltsingute koguarvust.

50euroste pangatähtede võltsinguid registreeriti mullu 72 ja 10euroste pangatähtede võltsinguid 50.

Eestis avastatud võltsingud polnud valdavalt oma olemuselt keerukad, vaid raha oli püütud imiteerida väga lihtsate võtetega, kas ehtsaid pangatähti kopeerides või oli neile suisa peale kirjutatud, et tegemist suveniiriga. Seetõttu tuletame inimestele meelde, et rahatähe ehtsust on võimalik lihtsalt tuvastada ja tihti piisab vaid tähelepanelikust silmitsemisest.

Lisaks vaatamisele on rahatähe ehtsuse tuvastamiseks olemas elemendid, mida saab kontrollida rahatähte katsudes ja kallutades ning seda kahtluse korral mõne ehtsa pangatähega võrreldes.

Pangatähtede turvaelemente ja nende kontrollimise viise on kirjeldatud Euroopa Keskpanga veebilehel. Võltsingukahtlusega pangatähe või mündiga tuleb pöörduda politseisse, kes saadab kahtlase raha ekspertiisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles