​Hando Sutter: elektri hind on väljakannatamatu (11)

Andrus Karnau
, ajakirjanik
Copy
Eesti Energia juht Hando Sutter ettevõtte kontori 12. korrusel, tema selja taga udune Tallinn, kus justkui enam elektritvalgus ei põlekski.
Eesti Energia juht Hando Sutter ettevõtte kontori 12. korrusel, tema selja taga udune Tallinn, kus justkui enam elektritvalgus ei põlekski. Foto: Sander Ilvest

Eesti Energia juhatuse esimees Hando Sutter ütleb, et energia kõrge hind tapab majanduse konkurentsivõime, kuid üleöö seda probleemi lahendada pole võimalik.

Kolm kuud tagasi ütlesite, et elektri kõrge hind jääb püsima kevadeni. Mis te nüüd, jaanuaris, ütlete?

Mis on kõrge, mis madal? Mõni aeg tagasi oli üle 50 euro MWh (5 senti kWh) kõrge, aga praegu on see madal hind. Kevadel hind langeb, seda näitavad ka tulevikutehingud. Kuhu täpselt, see sõltub paljudest asjadest. Näiteks lumerohkusest põhjamaades ja hüdroreservuaaride täitumusest. Praegu ei tea keegi, kuidas Ukraina kriis laheneb, aga poliitilised pinged survestavad nii nafta kui ka gaasi hinda. Kui teaks, oskaks palju täpsemaid prognoose teha. Peale selle on väiksemaid muutujaid, mida ei suuda keegi ette näha, aga hind läheb madalamaks, sest kevadel on tarbimine väiksem kui talvel.

Viimastel nädalatel on börsihind olnud vahemikus 100–200 eurot. Kas sellise hinnatasemega tuleb pikka aega arvestada?

Selline hind on ühiskonnale väljakannatamatu. Kui kõik panevad selle oma toote omahinda, siis läheb elu väga palju kallimaks. Peame saama aru, et küsimus ei ole ainult energia hinnas, vaid kogu majanduse toimimises ja elukalliduses. Meie energiakulu (elekter, võrgutasu, maksud) on Soome ja Rootsiga võrreldes tööstustarbijale palju kallim ning see mõjutab otseselt Eesti tööstuse konkurentsivõimet. Hinna määrab pikas perspektiivis tehnoloogia, millega elektrit toota. Kõige odavam elekter tuleb maismaatuulepargist, kus täisomahind on 45–50 eurot MWh.

Kommentaarid (11)
Copy
Tagasi üles