Aldo Moro pantvangivõtja kiri müüdi oksjonil 26 000 euro eest maha

Copy
Endine Itaalia peaminister Aldo Moro.
Endine Itaalia peaminister Aldo Moro. Foto: AFP PHOTO/FILES/EPA/ANSA

Itaalias müüdi kriitikast hoolimata oksjonil maha 1978. aastast pärinev kiri, milles äärmusvasakpoolne rühmitus Punased Brigaadid võtab omaks peaminister Aldo Moro röövimise.

 

Ajalooline dokument leidis Rooma Bertolami oksjonil ostja 26 000 euro eest, ehkki selle väärtuseks oli hinnatud 1300-1700 eurot.

Endine peaminister ja kristlike demokraatide liider Aldo Moro röövisid Punased Brigaadid, kes ta ka hiljem tapsid.

Punased Brigaadid oli aastatel 1970–1988 tegutsenud vasakäärmuslik terroriorganisatsioon, mille arvel on sadu elusid nn tina-aastatel (anni di piombo) 1968-1982 toime pandud pommiplahvatustes ja muudes vägivallaaktides.

Bertolami kirjutas oksjoniteates, et kiri on algupärane Punaste Brigaadide lendleht, mida nad jagasid röövimise päeval ajakirjandusele, ja esimene tervest sarjast.

Kirja päises on Punaste Brigaadide nimi Brigate Rosse ja nende sümbol ringis viisnurk.

Masinakirjas dokument algab avaldusega: «Neljapäeval, 16. märtsil röövis Punaste Brigaadide relvastatud rakuke kristlike demokraatide presidendi ALDO MORO ja pani rahvavanglasse.»

Moro kuuliaukudega surnukeha leiti 55 päeva hiljem ühel Rooma tänaval seisva auto pagasiruumist.

Moro röövimise käigus lasti maha ka tema viis ihukaitsjat.

«Need leheküljed nõretavad verest, neid ei tohi müüa ega osta, need ei tohi saada kollektsioneerimise objektiks,» ütles ajalehe La Repubblica endine toimetaja ja 1972. aastal vasakäärmuslaste poolt tapetud politseikomissari poeg Mario Calabresi.

Tema sõnul oleks dokumendi jaoks ainus sobiv koht memoriaalarhiiv, kus see meenutaks terrorismi barbaarsust.

Endine Punaste Brigaadide liige Paolo Persichetti väitis aga, et dokument ei ole originaal, vaid koopia, mida on riigiarhiivides sadu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles