Saare omavalitsused ja ettevõtjad leiavad, et avameretööstus võiks koonduda Saaremaale

BNS
Copy
Meretuulepark. Foto on illustreeriv.
Meretuulepark. Foto on illustreeriv. Foto: Andrus Karnau

Saare maakonna omavalitsused, ettevõtted ja erialaliidud esitasid majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumile pöördumise, milles leiavad, et parimad eeldused Eesti avameretööstuse arenguks on Saaremaal.

25. novembril toimunud Saare maakonna arengukonverentsi tulemusena jõudsid regiooni omavalitsuste ja tööstusettevõtete esindajad ning meretuuleparkide arendajad ühisele arvamusele, et tuuleparkide hooldussadamaks peaks saama Roomassaare ja avameretööstuse kompetentsikeskuseks Tallinna Tehnikaülikooli (TalTech) Kuressaare kolledž.

«Avamere tuuleparkide rajamine on Eesti energiasõltumatuse tagamiseks ja taastuvenergia eesmärkide saavutamiseks vältimatu – selles on tänaseks üldine üksmeel. Äsjane Emori uuring kinnitab, et üle 70 protsendi Eesti elanikest pooldab meretuuleparkide rajamist,» kirjutavad regiooni esindajad, kelle sõnul asuvad Eesti merealade planeeringu kohaselt meretuuleparkide jaoks kõige perspektiivikamad alad just Saaremaa ümbruses.

Meretuuleparkidega käib nende sõnul kaasas energeetikainnovatsioon, näiteks moodsate energiasalvestusvõimaluste rakendamine, aga ka avamere vesiviljeluse edenemine, näiteks kala-, karbi- ja vetikakasvatus. Võtmeküsimus on Saaremaa omavalitsuste ja ettevõttete hinnangul aga see, mil määral tekib ja jääb avamere tuuleparkidega seonduv äri Eestisse ehk kuidas võtta uutest võimalustest maksimaalne kasu.

«Kui anname ära mere ilma avameretööstust ja elektri ülekandesüsteemi Saaremaaga sidumata, võime saada vaid talumiskohustuse, kuid sotsiaalmajanduslikult ei võida me midagi. Avameretööstuse arengu kulg ja võimalik panus piirkonna majandusse on Skandinaaviast teada. Tuuleparkide tekkega seotud väärtusahel ja töökohad koonduvad tuuleparkide hooldussadamate ümber ja see, kui suur osa tuulepargiäri tulust kohalikku majandusse jääb, sõltub kohalike inimeste ja ettevõtete valmidusest töid vastu võtta ning teenuseid pakkuda,» toonitavad saarlased.

Nii Saaremaa lääneranniku kui ka Liivi lahe tuulepargialade nõudmistele vastavad regiooni esindajate sõnul kõige paremini kaks hooldussadamakohta: Roomassaare Eestis ja Ventspils Lätis.

«Roomassaare sadamal on kõik vajalik avamere tuuleparkide teenindamiseks. Roomassaare tugevus on ümbritsev Saaremaa meretööstus ehk rahvusvaheliselt edukad laevaehitusettevõtted ning plastkomposiidi-, metalli- ja elektroonikatööstuse eksperdid. TalTechi Kuressaare kolledž ja väikelaevaehituse kompetentsikeskus võimendavad avameretööstust teadus-arendusteenuste ja meretehnika inseneriõppega. Kuressaare kindlustab tööstuse laienemiseks vajaliku taristu ja teenused,» selgitasid kohalikud omavalitsused ja ettevõtted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles