Venemaa korraldas Barentsi merel mereväe manöövrid Arktika laevatee kaitseks (4)

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy

Eile alustasid Barentsi merel sõjaväeõppusi Venemaa mereväe sõjalaevad. Moskva kinnitusel harjutatakse Arktika laevatee kaitsmist.  

Venemaa kaitseministeeriumi avaldatud videolt on näha, kuidas sõjalaevad arktilistel vetel manööverdavad. Sõjalaevad jõudsid Barentsi merele kolmapäeval ning Venemaa kinnitusel on tegemist Hiinast Euroopasse kulgeva Arktika laevatee kaitsmise õppusega, teatas Reuters.  

Eelmisel nädalal teatas Moskva, et Venemaa viib mereväeõppusi läbi kõigil riigiga külgnevatel meredel, sealhulgas Vahemerel, Põhjamerel, Ohhoota merel, Atlandi ookeani kirdeosas ning Vaiksel ookeanil. 

Arktika õppusel osaleb 30 sõjalaeva, 20 õhusõidukit ja 1200 sõjaväelast ning nende ülesandeks on harjutada lahinguvalmidust põhja meretee kaitseks. 

«Õppustel harjutavad väed sõjaliste ohtude tõrjumist ja aitavad kriisi korral tagada mereteede ja Venemaa merendustegevuste turvalisuse Põhjamerel,» teatas Venemaa põhjalaevastiku staap.

Venemaa on Põhja-Jäämere veetee avamiseks palju investeerinud ning loodab, et tänu Arktika soojenemisele saab sellest uus ja Suessi kanali kaudu kulgevast marsruudist odavam meretee Hiinast Euroopasse. Talvel ei ole see veetee jäätumise tõttu siiski kasutatav ning ka eelmisel aastal jäid veeteed katseliselt läbida proovinud laevad jäässe kinni. 

Venemaa võimud on kinnitanud, et avavad piki Siberi põhjarannikut kulgeva laevatee kasutuseks 2022. või 2023. aastal ning tagavad siis Põhja-Jäämerel aastaringse laevaliikluse. 

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles