Keskpank: eluasemelaenude kasv oli detsembris viimaste aastate kiireim

BNS
Copy
Kortermajade ehitus.
Kortermajade ehitus. Foto: Elmo Riig

Eesti Panga teatel väljastati detsembris eluasemelaene veidi üle 218 miljoni euro, samas kui pankade eluasemelaenuportfell suurenes detsembris aastaga 9,3 protsenti, mis on ka on viimase kümne aasta kiireim kasv.

Ka väljastatud laenude arv oli detsembris suur ning eelnevate kuudega võrreldes kasvas samuti keskmine väljastatud laenusumma, peegeldades hindade kasvu kinnisvaraturul, märkis Eesti Panga ökonomist Gaili Grüning pressiteates.

«Samas tuleb arvestada, et majapidamiste võlakoormuse suurenemisega kasvab nende haavatavus laenuteenindamisel,» toonitas Grüning.

Ta tõi ka välja, et ehkki uute väljastatud eluasemelaenude maht oli detsembris erakordselt suur, peegeldab see ka varem sõlmitud lepingute väljamakseid. «Uute sõlmitud laenulepingute summa jäi varasemate aastatega sarnaselt detsembris tagasihoidlikumaks. Ettevaates võib aga majapidamiste laenuvõtmist vähendada sügisest kiirenenud üldine hinnatõus ja majanduskeskkonnas taas suurenenud ebakindlus,» selgitas ökonomist.

Eluasemelaenude keskmine aastane intressimäär langes Grüningu sõnul aasta lõpus rekordmadalale. Uute tagatisega eluasemelaenude keskmine intressimäär oli detsembris 1,96 protsenti, veel aasta tagasi samal ajal 2,2 protsenti. «Majapidamiste jaoks tähendab madalam intressimäär väiksemaid laenuteenindamiskulusid. Teisalt sisaldab tänane keskmine intressimäär peamiselt vaid pankade riskimarginaali ning arvestada tuleks ka intressimäära võimaliku tõusuga tulevikus,» ütles ökonomist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles