Osaühingu asutamisel kaob miinimumkapitali nõue (1)

BNS
Copy
Justiitsminister Maris Lauri. FOTO: Remo Tõnismäe
Justiitsminister Maris Lauri. FOTO: Remo Tõnismäe Foto: Remo Tõnismäe

Justiitsminister Maris Lauri tutvustas kolmapäeval riigikogule äriregistri seaduse eelnõu, millega muu hulgas kaob 1995. aastast kehtiv miinimumkapitali nõue.

2014. aastal alguse saanud ühinguõiguse revisjoni käigus on ühingute tegevust puudutav seadusandlus justiitsministeeriumi eestvedamisel läbinud põhjaliku analüüsi eesmärgiga seda nii ühtlustada kui ka ajakohastada, teatas ministeerium.

Äriregistri seaduse eelnõu ühtlustab kõikide juriidiliste isikute registrimenetluse. Samuti muutub selle alusel paindlikumaks osaühingute regulatsioon, näiteks kaob osaühingu asutamisel miinimumkapitali nõue.

«Kui praegu valitakse osaühingu asutamisel valdavalt automaatselt seaduses kehtestatud miinimumkapital, mida ei pea ka sisse maksma ja mis seetõttu ei ütle suurt midagi osaühingu usaldusväärsuse ja asutamise läbimõelduse kohta, siis edaspidi selle võimaluse puudumisel annab valitud ja sisse makstud osakapital vajalikku informatsiooni osaühingu usaldusväärsuse kohta ka kolmandatele isikutele,» selgitas justiitsminister Maris Lauri muudatuse tagamaid.

Paindlikkust luuakse ka teistele äriühingutele, näiteks antakse e-äriregistrisse võimalus broneerida ärinime kuueks kuuks, et oleks paremini võimalik äriühingu asutamist ette valmistada ja sobiv ärinimi oleks olemas äriregistrile avaldust esitades.

Muudatusi on veel. «Kõige kaalukama muudatuse tulemusel hakatakse osaühingu osanike nimekirja pidama äriregistris, mis muudab tehingud osadega senisest õiguskindlamaks ja võimaldab osa heauskset omandamist,» tõi Lauri välja.

Ministri sõnul loodetakse, et riigi selgemalt struktureeritud nõudmised tagavad ka ettevõtjate parema aruandlusdistsipliini. E-äriregistris saab senisest enam tuua välja info probleemsete juriidiliste isikute kohta ja aruandluskohustuste mittetäitmisel on võimalik juriidiline isik registrist kiiremini ka sootuks kustutada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles