IMF nõuab, et El Salvador lõpetaks oma bitcoinieksperimendi

Erkki Erilaid
Copy
Krüptoraha seadustamine tõi kaasa ulatuslikud protestid kartuses, et see toob vaesunud Ladina-Ameerika riigis kaasa ebastabiilsuse ja inflatsiooni. Pildil bitcoini ja korruptsiooni vastane protestiaktsioon 12. detsembril San Salvadoris.
Krüptoraha seadustamine tõi kaasa ulatuslikud protestid kartuses, et see toob vaesunud Ladina-Ameerika riigis kaasa ebastabiilsuse ja inflatsiooni. Pildil bitcoini ja korruptsiooni vastane protestiaktsioon 12. detsembril San Salvadoris. Foto: Camilo Freedman

IMF nõuab tungivalt, et El Salvador lõpetaks bitcoin’i ametliku maksevahendina kasutamise ning rõhutab, et vastasel juhul on riigil edaspidi keeruline laenu saada.

Rahvusvaheline Valuutafond (IMF) kutsub El Salvadori üles loobuma USA dollari kõrval krüptoraha seadusliku maksevahendina kasutamisest. Maailma ühest vaesemast riigist sai mullu septembris esimene riik, kes aktsepteeris bitcoin’i ametliku maksevahendina.

Juba toona olid riigi elanikel vastakad tunded: ühed lootsid, et kogunenud krüptoraha väärtus kasvab, teisi hirmutas tugevalt kõikuv kurss aga selle kasutamisest hoiduma. Samuti tõi krüptoraha seadustamine kaasa ulatuslikud protestid kartuses, et see toob vaesunud Ladina-Ameerika riigis kaasa ebastabiilsuse ja inflatsiooni. Paraku nii ka läks - bitcoin on alates novembrist kaotanud umbes poole oma väärtusest. Kui septembris, mil riik hakkas krüptoraha ametlikult poodides aktsepteerima, maksis üks bitcoin 51 000 dollarit, siis tänaseks on hind kukkunud 37 000 dollarile.

Nüüd hoiatas IMF riigi presidenti Nayib Bukelet riskide eest, mida krüptovaluuta riigile kujutab, rõhutades, et fondilt on neil laenu saamine niimoodi jätkates keeruline, vahendas BBC.

IMF põhjendas nõuet riskidega, mis on krüptoraha kasutamisel vaese riigi finantsstabiilsusele, rahalise terviklikkusele ja tarbijatele. Samuti on fondi hinnangul keeruline El Salvadoril emiteerida bitcoin’iga tagatud võlakirju.

Septembrist alates on El Salvadori ettevõtted kohustatud aktsepteerima krüptoraha makseid kõikjal, kus see vähegi võimalik. Riiki paigaldati üle 200 uue sularahaautomaadi, kus saab dollareid bitcoin’ideks konverteerida. Miljonid inimesed pidid alla laadima valitsuse digirahakoti-äpi nimega Chivo, mis kohalikus slängis tähistab midagi head või ägedat. Rakendusega liitumisel laekus igale kodanikule 30 dollari ehk umbes 25 euro väärtuses bitcoin’e.

Krüptoraha abil loodab El Salvador tuua majandusse miljardeid dollareid täiendavat tulu. Selle peamiseks põhjuseks on rahaülekanded ligi kahelt miljonilt El Salvadorist väljarännanud inimeselt oma riigis elavatele lähedastele. Nende poolt riiki saadetav raha moodustab ligi viiendiku El Salvadori SKTst.

Poliitikud usuvad, et bitcoin’i kasutuselevõtt aitab El Salvadori majandust kasvatada, andes praegu väljaspool ametlikku majandust toimetavatele inimestele võimaluse saada laenu, koguda sääste, investeerida ja teha rahaülekandeid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles