Saar: miks väärib Vene gaas suuremat kompensatsiooni kui NordPooli elekter? (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Indrek Saar.
Indrek Saar. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsiaaldemokraat Indrek Saar uuris peaminister Kaja Kallaselt riigikogu infotunnis, miks toetab riik heldemalt Vene gaasiga kütvaid inimesi kui neid, kes kasutavad toasooja saamiseks NordPooli elektribörsilt ostetud elektrit.

Saare sõnul on valitsuses kokku lepitud energiahüvitise toetusmeede enamust diskrimineeriv ja alandav.

«Inimesi, kes kütavad elektriga, toetatakse kaheksa korda väiksemas summas kui neid, kes kütavad gaasiga, kaugkütet kasutavaid tarbijaid ei toetata üldse,» märkis Saar.

Peaminister Kallas kordas oma vastuses valitsuses kokkulepitud hüvitusmeetme tingimusi ja märkis, et gaasi võrgutasu alandamine puudutab ka kaugkütjaid, kes kasutavad gaasi.

«See küsimus illustreerib seda, et toetused ei tee kedagi õnnelikuks: kes saavad, need saavad vähe, kes ei saa, ütlevad, et see on ebaõiglane. Peame püüdlema, et inimesed saaks kõik ilma hakkama,» lausus Kallas.

Toetus ka puu- ja pelletiküttele?

Helle-Moonika Helme küsis toetust ka puidu ja pelletiga kütvatele majapidamistele. «Majaomanikud, kes kütavad puude või pelletiga ja kelle küttekulud on tõusnud kuni 40 protsenti, kuidas nemad saaksid toetust?» uuris Helme.

Kallas meenutas, et kaugkütte toetus on juba 28. oktoobrist, elektri võrgutasu 50 protsenti ja gaasi võrgutasu 100 protsenti vähendamine samuti, lisaks sihitud meede alla mediaansissetulekuga peredele. Puidu- ja pelletikütte hinnatõusu kompentseerimise kohta peaminister sisulist vastust ei andnud.

Isamaa erakonna esindaja Helir-Valdor Seeder soovis teada, kas ja millal viimati valitsuses kokku lepitud energiatoetuse meetme määrus saab vastu võetud, et oleks näha, mis seal lõpuks kirja saab.

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas kinnitas, et eile lepiti meetmetes lõplikult kokku ja avaldas lootust, et homme otsustab valitsus ka raha eraldamise.

«Jaanurikuu arved, mis laekuvad, oleks juba uute toetuste järgi arvestatud,» ütles Aas. «Aga siin on suur osa võrguettevõtetel ja energiamüüjatel ja ma loodan, et nad ikka jõuavad.»

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles