Riik investeerib tehisintellekti arenguprogrammi 600 000 eurot

BNS
Copy
Riik investeerib üle poole miljoni euro
Riik investeerib üle poole miljoni euro Foto: Tehnopol

Teadus- ja ärilinnak Tehnopol koostöös majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumiga loob tehisintellekti arenguprogrammi eesmärgiga tõsta tööstus- ja andmemahukate ettevõtete võimet tõusta väärtusahelas kõrgemale, kokku investeerib riik arenguprogrammi ligi 600 000 eurot.

«Tehisintellektipõhised lahendused ei ole ainult globaalsete ettevõtete nagu Facebook, Amazon, Google ja teiste mängumaa, vaid see on üha kasvav tehnoloogiavaldkond, mille nutikal rakendamisel saavad tööprotsesse parendada ning suurema lisandväärtusega tooteid välja töötada kõik ettevõtted, kes kasutavad oma ärimudelis veidigi andmeid,» ütles ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutt.

Tema sõnul nõrgestab uue tehnoloogia kasutuselevõtuga liiga hilja peale jäämine nii ettevõtete endi kui ka Eesti majanduse konkurentsivõimet tervikuna. Seetõttu on ministri sõnul ka riigipoolne tugi turutõrke eemaldamiseks ja tehisintellekti kasutuselevõtu kiirendamiseks oluline.

Tehisintellekti lahenduste kasutuselevõtt on kapitalimahukas ja eeldab eri osapoolte valdkondlikke teadmisi, mistõttu on nende kasutuselevõtul tekkinud tõrge. Varajase faasi investeeringute vähesus kimbutab ka tehisintellekti lahenduste loojaid ja seetõttu ei jõua need lahendused tihtipeale turule. Tehnopoli AI arenguprogrammi üheks eesmärgiks on seda muuta ja toetada ettevõtteid, kes soovivad oma protsessidesse tuua AI lahendusi.

Selleks korraldab Tehnopol kaks arendusmaratoni, viib läbi AI kiirendi ning toetab rahaliselt 6-8 tehisintellekti pilootprojekti. Kokku investeerib Eesti riik Tehnopoli AI arenguprogrammi ligi 600 000 eurot.

Tehnopoli AI arenguprogrammist on oodatud osa võtma nii tööstusettevõtted, andmemahukad ettevõtted kui ka lahendusi pakkuvad iduettevõtted, teadus- ja tudengimeeskonnad ning hargettevõtted.

Pilootprojektile rahastuse saamise eelduseks on osavõtt arendusmaratonist. Rahastusotsuse teeb projektiplaani ja esitluse alusel maratoni lõpus ekspertpaneel, kuhu kuuluvad valdkonna tipptegijad ja teadlased.

Arenguprogramm kestab 2022. aasta lõpuni. Registreerimine AI arendusmaratonile ja kiirendisse on avatud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles