Endine tipp-pankur kohtule: striptiisiklubi külastused olid seotud äritegevusega

Ronald Reinap
, reporter
Copy
Pierin Vincenz ootamas oma kohtuistungit Zürichi Volkshausi teatrisaalis.
Pierin Vincenz ootamas oma kohtuistungit Zürichi Volkshausi teatrisaalis. Foto: Arnd Wiegmann

Pierin Vincenz on valitud aasta pankuriks ja ta juhtis edukalt Šveitsi suurpanka Raiffeisen Group. Nüüd on ta kohtu all süüdistatuna miljonite eurode teenimises seoses pettusega.

Šveitsis on alanud sensatsiooniline kohtuprotsess: prokuratuur süüdistab Šveitsi pangakontserni Raiffeisen endist juhti Pierin Vincenzi muu hulgas pettuses, omastamises ja dokumentide võltsimises, vahendab Reuters.

Süüdistuse kohaselt võttis Vincenz pangalt tasu kulude eest, mis ei olnud seotud tema kui panga juhi kohustustega. Näiteks oli ta kulutanud üle 200 000 frangi (193 000 eurot) striptiisiklubides ja bordellides. «Need olid seotud äritegevusega,» selgitas Vincenz kohtus.

Pärast äriõhtuid külastas ta korduvalt selliseid kohti väiksema seltskonnaga ja jätkas seal vestlusi. Küsimusele, mille peale ta raha kulutas, vastas Vincenz: «Need olid joogid, ka pudeliveinid, üsna kallid, ja šampanja. Kuid me olime rohkem veinijoojad.»

Oma jutu järgi olevat ta klubides ja baarides korduvalt püüdnud ettevõtjatega tutvuda ja neid klientideks võita. Kohtuniku küsimusele, miks ta maksis firma rahaga õhtusöögi eest naisega, kellega ta oli tutvunud Tinderi kaudu, ütles Vincenz, et naine otsis tööd.

Lisaks kuludele süüdistatakse Vincenzi ka mitme ettevõtte ülevõtmises, mille eest ta vastutas Raiffeiseni juhina ja krediitkaardifirma Aduno presidendina. Prokuratuuri sõnul oli Vincenz varjatud viisil seotud ülevõtmisega ning olevat nii teeninud ebaseaduslikult ligi üheksa miljonit franki isiklikku kasumit. «Mul ei olnud tunnet, et ma oleksin siin midagi kriminaalset teinud,» ütles Vincenz.

Kohtuprotsess on saanud Šveitsis suure kõlapinna ning kohtumaja asemel toimub see Zürichi kontserdisaalis. Avalikkuse huvi on osaliselt tingitud asjaolust, et Vincenz oli Šveitsi suuruselt kolmanda pangandusgrupi endise tegevjuhina üks riigi tuntumaid juhte. 2014. aastal nimetas üks ajakiri ta aasta pankuriks. Ka kriitikud tunnistavad, et ta aitas Raiffeisenil jõuliselt kasvada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles