Aab: energiatoetust on küsinud 36 000 inimest (3)

BNS
Copy
Riigihalduse minister Jaak Aab.
Riigihalduse minister Jaak Aab. Foto: Konstantin Sednev

Riigihalduse minister Jaak Aab kirjutab ühismeedias, et teisipäevaks on elektri-, gaasi- ja kaugküttearvete osaliseks tasumiseks avalduse esitanud 36 000 inimest.

Ministri sõnul näitab see seda, et toetusmeede on ennast õigustanud. «Paljudele inimestele on toetusraha välja makstud ning maksed jätkuvad ka lähipäevil. Tunnustan kindlasti kõiki osapooli nende panuse eest – nii omavalitsusi kui ka kõiki, kes igapäevaselt energiakriisi lahendamisse panustavad,» lausus ta.

Minister Aab kohtus teisipäeval omavalitsusjuhtidega, et pidada nõu energiahinna -ning energia toetusmeetmete teemal.

«Energia hüvitismeede on kahtlemata tekitanud mitmesuguseid emotsioone, ühelt poolt on kasvanud omavalitsuste halduskoormus, kuid teisalt on paljud inimesed saanud abi, mis on olukorda arvestades vägagi vajalik,» märkis ta.

Valitsuse liikmed kiitsid teisipäevasel kabinetinõupidamisel heaks möödunud nädalal kokku lepitud täiendavad energiahinna toetusmeetmed nii era- kui äritarbijatele.

Jaanuarist märtsini saavad kodutarbijad elektri- ja gaasiarvete hinnapiiri toetust ning ettevõtetele hüvitatakse täielikult gaasitarbimise võrgutasu. Lisaks suunab valitsus 50 miljonit eurot laenukäendusteks ettevõtetele, kellel on kõrgete energiahindade tõttu tekkinud ajutised likviidsusprobleemid.

Paralleelselt uute leevendusmeetmetega jätkuvad ka senised meetmed – näiteks elektri, gaasi ja kaugkütte hinnakallinemise hüvitamine keskmise ja madalama sissetulekuga inimestele.

Hüvitatakse 80 protsenti elektri, gaasi ja kaugkütte hinnatõusu osast tagasiulatuvalt septembri kuni märtsikuu eest, mitte kogu arve. Ehk 80 protsenti arvetel toodud energia koguhinnast, mitte ainult ühikuhinnast, mis ületab elektril 12 senti kilovatt-tunnist, gaasil 4,9 senti kilovatt-tunnist ning kaugküttel alates 7,8 senti kilovatt-tunnist. Toetuse ülempiir kõigi energiakulude peale kokku on 500 eurot kuus ja alampiir 10 eurot taotluse kohta. 

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles