Pfizer alustab omikroni-vastase vaktsiini testimist

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Pfizer
Pfizer Foto: CARLO ALLEGRI/Scanpix Baltics

Pfizer-BioNTech teatas täna, et alustab uuringut Covid-19-vaktsiini osas, mis on sihitud omikrontüvele.

Uuringutes hinnatakse vaktsiini tõhusust varem vaktsineeritud nooremaealistele kui ka keskealistel täiskasvanutele. Samuti on plaan kutsuda katsesse inimesi, kel on jäänud täisvaktsineeritus saavutamata.

Pfizer ütles teisipäeval tehtud avalduses, et nad on registreerinud esimesed osalejad kliinilisse uuringusse, mille valimis on 1420 inimest.  Uuringute käigus hinnatakse süsti võimet kutsuda esile immuunvastus tervetel 18-55-aastastel täiskasvanute, samuti hinnatakse ka süsti ohutust ja võimalikke kõrvalmõjusid.

Pfizeri vaktsiiniuuringute ja -arenduse juht Kathrin Jansen ütles, et ettevõte teeb ettevalmistusi juhuks, kui praeguste Covid-19 kordussüstide pakutav kaitse raskete haiguste ja haiglaravi vastu väheneb.

«Viiruse suhtes valvsuse säilitamiseks peame leidma inimestele uued lähenemisviisid kõrge kaitsetaseme säilitamiseks,» ütles Jansen avalduses. «Usume, et selliste tüvepõhiste vaktsiinide väljatöötamine ja uurimine on selle eesmärgi saavutamiseks hädavajalik.»

Kuidas rühmad jagunevad?

I rühm: 615 osalejast. Gruppi kuuluvad inimesed, kes on saanud kaks annust seni kasutuses olevat Pfizer-BioNTechi vaktsiini. Lisasüstina saavad nad kliinilise katse käigus ühe või kaks doosi omikroni-vastast vaktsiini.

II rühm: 600 osalejat. Gruppi kuuluvad inimesed, kes saanud kokku kolm doosi. Osad gruppi kuuluvad inimesed saavad lisadoosina praegu kasutuses olevat vaktsiini, teisi vaktsineeritakse omikroni-vastase vaktsiiniga. 

III rühm:205 osalejat. Gruppi kuuluvada inimesed, kes pole kunagi  täisvaktsineeritust saavutanud. Saavad kolm omikronitüvele mõeldud vaktsiini.

«See uuring on osa meie teaduspõhisest lähenemisviisist, mille eesmärk on töötada välja tüvepõhine vaktsiin, mis saavutab samasuguse kaitse taseme omikroni vastu kui varasemate variantide puhul, kuid kaitseb kauem,» ütles BioNTechi tegevjuht Ugur Sahin

Selle kuu alguses ütles Pfizeri tegevjuht Albert Bourla, et Pfizer-BioNTech töötab välja ka hübriidvaktsiini, mis ühendaks algse vaktsiini koostise omikroniga võitleva koostisega. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles