Slovakkia transpordiamet sertifitseeris lendava auto (1)

PM Majandus
Copy
Aircar sõitmas Bratislava lennujaama lähistel autona.
Aircar sõitmas Bratislava lennujaama lähistel autona. Foto: Klein Vision /SWNS/Scanpix

Slovakkia transpordiamet tunnistaks lennukõlblikuks lendava auto, mis suudab ületada kiiruse 160 km/h ja lennata üle 2500 meetri kõrgusel.

Slovakkias toodetud AirCar on hübriid lennukist ja autost, mis on varustatud BMW mootoriga ja töötab tavalise bensiinipumba abil. Autost lennukiks muutumine võtab prototüübil aega kaks minutit ja 15 sekundit.

Slovakkia transpordiameti sertifitseerimise protsess järgnes 70 lennutunnile ning enam kui 200 õhkutõusmisele ja maandumisele, teatas Aircari valmistav ettevõte.

Juunis sooritas lendav auto 35-minutilise eduka lennu Nitra ja Bratislava lennujaamade vahel. Ettevõte ütles BBC Newsile, et kavatseb lähiajal lennata oma prototüübiga ka Pariisist Londonisse.

«AirCari sertifikaat avab ukse väga tõhusate lendavate autode masstootmiseks,» ütles auto looja, professor Stefan Klein. «See on ametlik ja lõplik kinnitus meie võimele muuta keskmaareise igaveseks,» lisas ta.

Lääne-Inglismaa ülikooli lennusüsteemide vanemteadur dr Steve Wright ütles BBCle, et uudis sertifiteerimisest on ettevõtte jaoks «hea samm edasi» ja muudab ta «ettevaatlikult optimistlikuks», et ühel päeval võib ta lendavaid autosid ka oma silmaga lendamas näha. «Aga ma arvan, et sinna jõudmiseni läheb veel minna,» ütles Wright.

Aircar pole aga ledavate auttode turul sugugi ainus tegija. Näiteks kolmerattaline gürokopteri mudelil põhinev PAL-V Liberty on Euroopas maanteedel sõitmiseks legaalne ja töötab samuti Euroopa Liidu Lennuohutusameti sertifikaadi suunas.

PAL-V Liberty helikopterauto
PAL-V Liberty helikopterauto Foto: FOCKE STRANGMANN

Wright on siiski ettevaatlik lendavate autode masside jõudmise osas. Küsimusele, kas lendavad autod on tulevik, vastas ta jah ja ei. «Isikliku transpordi revolutsioon on kindlasti tulemas, kuid see ei saa olema tegelikult selline. Transpordisektoris jäävad lendavad autod niššiks, kuigi väga huvitav niššiks.»

Kui AirCar tõuseb ja maandub nagu tavaline lennuk ning sellega lendamiseks on vaja ka piloodiluba, siis mitmed teised ettevõtted töötavad piloodita õhutaksoteenuste kallal, mis lendaks autonoomselt ja tõuseks ning maanduks sarnaselt helikopterile vertikaalselt.

Näiteks teatas Boeing esmaspäeval, et investeerib täiendavalt 450 miljonit dollarit Californias asuvasse autonoomsesse õhutaksoettevõttesse Wisk, mille kaasomanik on ettevõte Kitty Hawk, mida rahastab Google'i kaasasutaja Larry Page.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles