Omanikud: ranna ehituskeeluvöönd on ebaproportsionaalne omandipiirang (14)

BNS
Copy
Omanike Keskliidu esimees Priidu Pärna.
Omanike Keskliidu esimees Priidu Pärna. Foto: Sander Ilvest

Eesti Omanike Keskliidu juhatuse esimehe Priidu Pärna sõnul ei lähtu 25 aastat tagasi ranna- ja kalda kasutamise suhtes kehtestatud ulatuslikud piirangud erinevate huvide kaalumisel kohasuse ja vajalikkuse põhimõttest ning 200 meetri laiune ehituskeeluvöönd on ebaproportsionaalne omandipiirang.

Liidu sõnul on tähelepanu- ja kiiduväärt, et riigikogus on alanud diskussioon sel teemal, et vaadata üle seadused, mis praegu reguleerivad tugevalt omandipiiranguid.

«Aastate jooksul on erinevate seaduste koosmõjus omandiõigus kaotamas oma tähendust, milline see võiks olla vabas demokraatlikus õigusriigis ja millisena meie kodanikud kujutasid eraomandit iseseisvuse taastamisel,» leiab Pärna. 

«Erinevate piirangute kihistused on viinud selleni, et vormilt püha põhiõigus on sisult muutumas riigi bürokraatliku kontrolli ja loa alusel toimivaks pseudoõiguseks,» sõnas Pärna pressiteates.

Näiteks Skandinaavia maades on majad ja suvekodud tema sõnul sageli veepiiril. Ajalooliselt on ka Eesti randades hoonestus asunud tunduvalt lähemal veepiirile. Ta leiab, et kohalikele omavalitsustele tuleks anda planeerimisel ja ehitusjärelevalvel suuremad õigused ning riiklik sekkumine lõpetada.

«Koos õigusega kasvab ka kohaliku omavalitsuse vastutus, eelkõige planeeringute kaudu leida parim kohalikke olusid arvestav lahendus. Lisaks on muutunud keskkonnale olulisemalt ohutumaks ehitus- ja jäätmekäitlustehnoloogiad, mis võimaldavad kaldale lähemale ehitamist,» sõnas Pärna.

Omanikud leiavad, et eraldi vajab kaalumist, parlamentaarset arutelu ning täpsemat mõjuanalüüsi see, millised on optimaalsed piiranguvööndid, et omand ei oleks liigselt piiratud, tagatud oleks loodushoid ja kaldal vaba liikumine.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles