Venemaa keskpank peatab välisvaluuta ostmise (1)

Copy
Valuuta vahetuskursid Moskvas.
Valuuta vahetuskursid Moskvas. Foto: Anton Novoderezhkin

Venemaa keskpank teatas pärast Moskva börsi ja rubla langust esmaspäeval, et peatab välisvaluuta ostmise.

Aktsiahinnad kukkusid esmaspäeval järsult pärast kahenädalast pidevat langust ning dollarites arvestatud Moskva börsi RTS indeks langes üheksa protsenti.

Vene rubla langes dollari suhtes madalaimasse seisu enam kui aasta jooksul, üks dollar on väärt 79 rubla.

Keskpank teatas, et peatab välisvaluutade ostmise, et vähendada finantsturgude volatiilsust. Pank ei täpsustanud ajakava, öeldes, et neil on piisavalt vahendeid, et finantsstabiilsuse riske maandada.

«Suurem geopoliitiline ja sanktsioonide oht Venemaal on äratanud turud,» ütles klientidele saadetud kirjas Timothy Ash, Londonis baseeruva Bluebay Asset Management arenevate turgude ekspert.

Pärast konsultatsioone Ameerika Ühendriikide ja teiste liitlastega soovib EL panna kokku Moskva vastaste sanktsioonide paketti, millest loodab, et see heidutaks Venemaad sõjategevust alustamast.

«Eeldame, et Venemaa aktsiad on täna languses geopoliitiliste pingete eskaleerumise tõttu nädalavahetusel,» ütlesid Alfa Banki analüütikud esmaspäeval.

Renaissance Capital teatas, et sõjalise eskalatsiooni korral võib rubla dollari suhtes langeda kuni 20 protsenti.

Pinged kasvavad, sest Venemaa on koondanud Ukraina piirile pea 100 000 sõjaväelast. Suurbritannia ja USA kutsusid osa Kiievi saatkonna töötajaist ja nende pereliikmeist koju ning NATO teatas kaitse tugevdamisest Euroopa idapiiril.

Moskva kinnitab, et ei kavatse Ukrainat rünnata.

Mitmed läbirääkimisvoorud Venemaa ja lääneriikide vahel on seni lõppenud pingete leevenduseta.

Aastal 2014 annekteeris Moskva Ukrainalt Krimmi.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles