Venemaa jõustas puiduekspordile seatud karmid piirangud (2)

BNS
Copy
Metsa langetamine Omskis.
Metsa langetamine Omskis. Foto: Sergei Malgavko/Scanpix Baltics

Selle aasta jaanuarist jõustusid Venemaa kehtestatud piirangud puidutoodete ekspordile. Venemaa kehtestas need 2020. aasta oktoobris.

Vene ekspordipiirangud seisnevad teatavate puidutoodete ekspordi tollimaksude olulises tõstmises ning nende piiriületuspunktide arvu vähendamises, mille kaudu võib puidutooteid eksportida, teatas Eesti Kaubandus-Tööstuskoda.

Kui senini oli Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) kokkulepete raames Venemaa puidutoodete ekspordile kohaldatud tollimaksu määraks 13 protsenti või 15 protsenti, siis alates jaanuarist on Venemaa need tariifikvoodid tühistanud ja kohaldab palju kõrgemaid eksporditollimakse, mille määr on 80 protsenti.

Venemaa on vähendanud Euroopa Liidu suunatud puiduekspordiga tegelevate piiriületuspunktide arvu enam kui kolmekümnelt ainult ühele – Lyttä-Vartiuse piiripunkt Soome piiril.

Venemaa keeld kasutada olemasolevaid piiripunkte, kus on sellise ekspordi käsitlemise tehniline suutlikkus, tähendab koja sõnul, et Venemaa rikub WTO põhimõtet, millega on sellised piirangud keelatud.

Euroopa Liit pöördus Venemaa käitumist vaidlustades WTOsse.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles