Indoneesia tudengi tuimad selfid läksid krüptoturul hingehinda

Toimetas Carl-Robert Puhm
Copy
Gustaf Al Ghozali.
Gustaf Al Ghozali. Foto: DAFFA RAMYA KANZUDDIN/Scanpix

Indoneesia üliõpilase Gustaf Al Ghozali viie aasta jooksul tehtud selfid said NFTde kauplemisplatvormil tõeliseks hitt-tooteks, mille eest on välja käidud ligi 800 000 eurot.

22-aastane Ghozali, kes õpib kolledžis arvutiteadust, on teinud tudengipõlve algusest saati endast pea iga päev foto. Kui algselt plaanis ta neid jäädvustusi kasutada kooli lõpupäevaks kavandatud ajajoone videos, siis pärast plokiahela tehnoloogiaga tutvumist otsustas ta panna materjali ka NFTdena müüki. 

NFT (Non-Fungible Token - mitte asendatav vara) on plokiahela tehnoloogial põhinev digitaalne vara, mida ei saa hävitada ega paljundada ning mis esindab mingite failide või reaalsete esemete (nt fotode) omandiõigust. 

Ghozali lisas OpenSea kauplemisplatvormile kataloogi «Ghozali Everyday» oma viie aasta jooksul tehtud 933 selfit.

«Laen oma fotod üles NFTsse, lol,» kirjutas ta 10. jaanuaril Twitteris.

Ootamatult pälvisid pealtnäha täiesti suvalised fotod laialdast tähelepanu. France24 andmetel juhtus see pärast seda, kui üks staarkokk ostis endale mõned Ghozali selfide NFTd ning hakkas neid oma ühismeedia kontodel reklaamima.

Seeejärel tõttasid tudengi selfisid soetama ka teised kasutajad ning üle 500 huvilise on toonud 24. jaanuari seisuga 387 Ether'it ehk 750 000 eurot müügikäivet. Seejuures Etherum ise on viimase kuu ajaga oma väärtusest kaotanud peaaegu 50 protsenti.

Kuigi mitmed lääne väljaanded kirjutasid, et Ghozali sai selfisid müües miljonäriks, näitab kauplemiskeskkonna tehingute ajalugu, et tudeng müüs oma fotode NFTsid valdavalt 0,01 Etheriga.

«Ma poleks kunagi arvanud, et keegi soovib selfisid osta, mistõttu panin nende hinnaks vaid 3 dollarit,» ütles ta ka ise ajakirjanikele.

Krüptokauplejad on aga hinnanud tema fotosid oluliselt kõrgemalt ning maksnud järelturul nende eest ka näiteks 1,2 Ether'it.

Ghozali on siiani väga imestunud, et tema selfid nii populaarseks muutusid. «Täna müüdi rohkem kui 230 pilti ja ma siiani ei saa aru, miks te tahate minu NFT-fotosid osta! Aga tänan teid, kutid. 5-aastane vaev tasus end ära,» kirjutas ta 12. jaanuaril Twitteris. Samuti palus ta, et selfide ostjaid ei kuritarvitaks neid pilte.

Kuigi valdavalt müüs Ghouzali ise NFTsid edasi 0,01 Ether'i ehk umbes 2 dollariga, siis päris tühjade kätega ta siiski ei jää. Näiteks kõige esimese pildi NFT müügist teenis ta ühe Ether'i ehk umbes 2000 dollarit. 

Eelmisel nädalal ütles Ghozali, et pole oma vanematele ootamatult süllekukkunud varandusest veel rääkinud. «Ausalt öeldes pole mul veel julgust seda neile öelda,» tunnistas Ghozali. France24 teatel kavatseb ta raha investeerida ja loodab rajada kunagi omaenda animatsioonistuudio.

Ghouzali selfisid ning nende viimaseid hindu saab vaadata siit.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles