Järjest enam Euroopa toasoojast tuuakse laevadega Aasiast

Jaano Martin Ots
, toimetaja
Copy
LNG tanker Futtsu sadama esisel Tokyo lähedal 2017. aasta detsembris. Siis olid Aasia maad LNG-d importivad riigid. Muutunud hindade tõttu Euroopas saadetakse 2022. aastal LNG-d Aasiast Euroopasse.
LNG tanker Futtsu sadama esisel Tokyo lähedal 2017. aasta detsembris. Siis olid Aasia maad LNG-d importivad riigid. Muutunud hindade tõttu Euroopas saadetakse 2022. aastal LNG-d Aasiast Euroopasse. Foto: Issei Kato

Maailma suurim veeldatud maagaasi LNG ostja ja tarbija Hiina alustas oma LNG varude edasi müümist. Ühest küljest leevendab see ülemaailmset kütusepuuduse hirmu, mis on energiahinnad sel talvel rekordiliseks kergitanud, teisest küljest aga võimaldab hiinlastel korraliku vaheltkasu tasku pista.

Läbimõtlemata rohepöördeotsuste tõttu Euroopat tabanud energiapuudus on viinud veeldatud maagaasi LNG hinnad nii kõrgeks, et Hiina ettevõtetele on osutunud kasulikuks müüa kord juba hangitud ja laevadega Hiinasse veetud LNG uuesti Euroopasse, kirjutas Bloomberg. Rohepöördena kavandatud muudatuste tagajärjel saastavad Hiinast tankeritega Euroopasse veetavad USA ja teiste gaasitarnijate juba Hiinasse veetud gaasikogused keskkonda varasemast veelgi rohkem.

Hiina ettevõte Sinopec Corp teatas eelmisel nädalal, et on pani pakkumisele 45 tankeritäit LNG-d, mis toimetatakse ostjale käesoleva aasta veebruarist oktoobrini. Samasuguse müügi kuulutas välja ka teine suur Hiina riiklik maagaasi importija Cnooc.

Kuna talvise energiatarbimise kõrghooaeg hakkab lõppema ning kohtalikku turgu varustavad soojuse ja elektriga ka kivisöejaamad, panustavad Hiina kauplejad sellele, et riik suudab ise gaasipuudust vältida ning üleliigsed kogused võib maha müüa. Selline samm üllatas energiakandjatega kauplejaid ning põhjustas Aasiast Euroopasse suunduva maagaasi pakkumise kasvu. Euroopa gaasi laovarude vähenemise ja Venemaa kui Euroopa suurima gaasiga varustaja tarnete piiramise tõttu energianälga sattunud Euroopa Liitu võidakse seega Aasiast saata kavandatust veelgi rohkem LNG-d.

Cnooc pakub maist novembrini müüa ühte lasti kuus, samal ajal kui Sinopeci nime all tuntud China Petroleum and Chemical Corp. soovib müüa oktoobrini tarnimiseks kuni 45 laevatäit. Hiina valmistus selleks talveks hoolikalt ning soetas korraliku LNG varu. Pehmemad ilmad on aga tekitanud energiafirmadele laovaru, mida Euroopas napib ning gaasi edasimüümine kallil hetketurul võib pakkuda hiinlastele ootamatult kasumlikku tulu.

Hetkel teada olevad pakkumised moodustavad ligikaudu 4 protsenti Hiina kogu veeldatud maagaasi impordist eelmisel aastal. Ettevõtted ise LNG turule paiskamist ei kommenteerinud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles