INTERVJUU ⟩ Kai Realo: teatud valdkondades on oodata hääbumist või pankrotilainet (1)

Merike Lees
, majandusajakirjanik
Copy
Ragn-Sellsi juhi Kai Realo hinnangul võib energiakriisis leida lahenduse jäätmetest, mida muidu maetaks lihtsalt prügimäkke.
Ragn-Sellsi juhi Kai Realo hinnangul võib energiakriisis leida lahenduse jäätmetest, mida muidu maetaks lihtsalt prügimäkke. Foto: Tairo Lutter

Ragn-Sellsi tegevjuhi ja Eesti Tööandjate Keskliidu volikogu juhi Kai Realo sõnul on koroonakriis ettevõtteid nõrgestanud ja praegune suur sisendite hinnatõus võib tuua ettevõtete pankrotilaine.

Kuidas tulevad meie ettevõtted toime pööraselt kerkinud elektri, gaasi ja autokütuste hinnaga, kas varsti näeme pankrotilaine algust?

Ma ei välistaks seda. Koroonakriis on nõrgestanud paljusid ettevõtteid, eriti neid, mis on suunatud kohalikule eratarbijale. Kui panna tööjõukriisile ja kasvavatele tööjõukuludele – palgad võivad kasvada, kuid inimesi napib ja nad liiguvad lihtsalt ühest kohast teise – juurde mitu korda suurenenud energiahinnad, siis teatud valdkondades on oodata hääbumist või pankrotilainet. See on paratamatu ja siin ei ole võimalik riigil kõigile toetusmeetmeid pakkuda.

Kõlab julmalt, aga kui mõelda, mis on kapitalismi alustala, siis selleks on nõudmine ja pakkumine. Kui pakkumine ei vasta nõudmisele, siis äri kannatab. Sellised olukorrad on paratamatud ja peavad olema äriplaanis ette nähtud. Iga ettevõtja peab teadma, millise kulubaasi juures pole enam võimalik jätkata ega kulusid kliendi hindadesse arvestada.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles