EKI prognoosib 2022. aastaks 3-protsendist majanduskasvu

BNS
Copy
EKI majanduseksperdid prognoosivad kolme protsendist majanduskasvu
EKI majanduseksperdid prognoosivad kolme protsendist majanduskasvu Foto: Reuters/ScanPix

Eesti Konjunktuuriinstituut (EKI) prognoosib tänavuseks aastaks sisemajanduse koguprodukti (SKP) 3-protsendist tõusu.

EKI majandusekspertide paneeli detsembrikuu uuringu põhjal saab väita, et Eesti majandusolukord on suhteliselt hea ning seda juba kolmandat kvartalit järjest. Samas nähtub paneeli hinnangutest, et kuue kuu pärast on majanduse üldolukord siiski mõnevõrra halvem kui praegu – majanduskasv küll jätkub, aga praegusega võrreldes aeglasemas tempos.

2022. aastaks prognoosib EKI 4,5-protsendist hinnatõusu. Inflatsiooni edasise arengu suhtes on ülekaalus eksperdid, kes prognoosivad, et hinnatõus 6 kuu pärast on umbes sama, mis 2021. aasta detsembris, kuid ootuste saldo näitab, et võimalik on inflatsiooni mõõdukas pidurdumine.

Eesti majanduse suurim probleem on EKI küsitletud ekspertide arvates endiselt oskustööjõu puudus. Lisaks oskustööjõu puudusele on oluliseks majandusarengut takistavaks teguriks saanud ka sissetulekute ebavõrdsuse suurenemine.

Kui 2020. aastal kujunes töötuse määraks 7,2 protsenti, siis möödunud aastal tööturg taastus ning töötuse määr oli EKI teatel oodatavalt 6,2 protsenti. 2022. aastaks prognoosib instituut 6 protsendilist töötuse määra ning brutopalka suuruses 1670 eurot.

Ekspordikäibeks prognoosib instituut tänavu 17,5 miljardit eurot, impordikäibeks 18,5 miljardit. Samuti prognoosib EKI tööstustoodangu mahu 6-protsendist kasvu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles