Vitsur: suurt hinnatõusu ehitussektoris oli oodata

BNS
Copy
Kortermajade ehitus Tartus Kvartsi tänaval.
Kortermajade ehitus Tartus Kvartsi tänaval. Foto: Margus Ansu

LHV majandusanalüütiku Heido Vitsuri sõnul ei olnud alust oodata, et hinnatõus jääks ehitussektoris väiksemaks kui tarbimises üldse, eriti siis, kui arvestada, et ehitusmaterjalide hind oli mitme aasta vältel püsinud stabiilsena.

Statistikaameti andmetel tõusis 2021. aasta neljandas kvartalis ehitushinnaindeks võrreldes 2020. aasta neljanda kvartaliga rekordilised 14,7 protsenti, kolmanda kvartaliga võrreldes aga 3 protsenti.

«Põhilise hinnatõusu põhjustaja, ehitusmaterjalide hind, oli eelnenud nelja aasta jooksul püsinud mitmetel põhjustel, näiteks viletsavõitu konjunktuuri ja Covidi piirangute tõttu, praktiliselt stabiilsena. Seega oli mingisugune korrektsioon siin paratamatu,» kommenteeris Vitsur BNSile.

Analüütiku sõnul oli hinnatõusu peamine põhjus siiski mujal. «Maailmamajandus hakkas taastuma, kuid koos sellega hakkasid tunda andma napiks jäänud investeeringud materjalide sektoritesse, liigsetena tunduvate ja keskkonna nõuetele mittevastavate tootmiste sulgemised, raskused tööjõu tagasitoomisega ehitussektorisse, kallinev energia ning lisaks kõigele ka krooniliseks muutunud häired tarneahelates,» tõi ta välja.

Kuivõrd seni on ehitussektori hinnatõusu peaasjalikult jõudnud ainult ehitusmaterjalide hindade kallinemine, siis võib Vitsuri hinnangul arvata, et järgnevates kvartalites tuleb leppida veel sellega, et hakkame indeksis täiendavalt nägema ka seadmete ja üldisest hinnatõusust tulenevat kallinemist.

«Loodetavalt jääb nende tegurite mõju siiski tagasihoidlikumaks kui ehitusmaterjalide kallinemise mõju,» märkis analüütik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles