Balti elektrisüsteemi koordineerimiskeskus alustab tööd sel suvel Tallinnas

BNS
Copy
Elektriliin.
Elektriliin. Foto: Ants Liigus

Eesti, Läti ja Leedu regulaatorid otsustasid, et Balti piirkondlik elektrisüsteemi koordineerimiskeskus tuleb Tallinna; keskus peab alustama tööd selle aasta 1. juulil.

Eesti konkurentsiamet tegi selle otsuse eelmise aasta 30. novembril. Läti regulaator tegi otsuse 16. detsembril ja Leedu regulaator 23. detsembril.

«Hetkel käib süsteemihaldurite poolt keskuse rajamine ja vastavalt regulatsiooni nõudele ning regulaatorite otsusele peab keskus alustama tööd 01.07.2022,» ütles konkurentsiameti koostöö ja tugiteenuste osakonna juhataja Maarja Uulits BNSile.

Kuna keskuse asukohariigiks on Eesti, siis on konkurentsiametil edaspidi koordineerimiskeskuse regulaatori roll, mis tähendab, et otsest järelevalvet keskuse töö osas hakkab teostama Eesti konkurentsiamet.

Balti riikide elektrisüsteemihaldurid Elering, AST ja Litgrid sõlmisid 2021. aasta novembris lepingu Balti riikide piirkondliku elektrisüsteemi koordinatsioonikeskuse (RCC) loomiseks Tallinna.

Balti RCC on üks kuuest Euroopa koordineerimiskeskusest, mis peavad ühiselt tagama üleeuroopalise elektrisüsteemi töökindluse. Piirkondlike koordinatsioonikeskuste loomise nõue tuleneb Euroopa Liidu puhta energia paketist ja nende eesmärk on ellu viia elektrisüsteemide käitamise planeerimisega seotud ülesandeid.

Piirkondlikud koordinatsioonikeskused ei asenda kohalikke süsteemihaldureid, vaid täiendavad nende rolli, viies ellu regionaalse tähtsusega ühiseid eesmärke.

Balti piirkondliku koordinatsioonikeskuse roll on edendada Balti süsteemihaldurite ühiseid tegevusi Balti riikide elektrisüsteemide töökindla toimimise tagamisel. Keskuse roll on toetada ka süsteemihaldurite lähituleviku suurimat ühist eesmärki, milleks on Balti energiasüsteemi liitmine Mandri-Euroopa elektrisüsteemiga.

Kokkuleppe kohaselt on Balti riikide süsteemihalduritel Balti piirkondlikus koordinatsioonikeskuses võrdne osa. Keskuse igapäevaseid tegevusi hakkavad koordineerima võrdne arv eksperte kõigist kolmest Balti riigist. Keskust juhivad kolm riiki roteeruvalt.

Ka majandus- ja taristuminister Taavi Aas andis selle nädala alguses Eleringile nõusoleku asutada Balti piirkondlik elektrisüsteemi koordineerimiskeskus koos Läti ja Leedu süsteemihalduritega.

Elering AS on energia ülekandega tegelev ettevõte, mis ühendab terviklikuks energiasüsteemiks Eesti suuremad elektrijaamad, jaotusvõrgud ja suurtarbijad. Ettevõtte ainuosanik on Eesti riik, ainuosaniku esindaja on osalust valitseva ministrina majandus- ja kommunikatsiooniminister.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles