Eesti Gaas: fikseeritud hinnaga leping võiks tarbijale olla siduv (1)

BNS
Copy
Ants Noot.
Ants Noot. Foto: Andres Haabu / Äripäev

Energiakontserni Eesti Gaas hinnangul peaks seadust muutma nii, et fikseeritud hinnaga tähtaegne leping oleks nii elektri- kui ka gaasimüügi puhul tarbijale siduv kuni lepingu lõpuni.

Turuhinna suured kõikumised on tabanud elektri- ja gaasiturgu ning seetõttu on oluline seista mõlema energia tarbijate eest ning pakkuda neile ühesuguseid võimalusi. Ning seetõttu tuleb fikseeritud hinnaga tähtajaliste lepingute puhul teha muudatusi ka gaasilepingute regulatsioonis, leiab Eesti Gaasi juhatuse esimees Ants Noot.

Selline muudatus annaks Noodi sõnul energiamüüjale kindlustunde, et tal on võimalik oma sisseostulepinguid täita ning tagada tarbijale hinnastabiilsus.

«Praeguste volatiilsete hindade puhul saab energiamüüja pakkuda fikseeritud hinda vaid siis, kui ta on veendunud, et klient endale võetud kohustusi kokkulepitud tähtaja vältel ka täidab, või mittetäitmise korral korvab müüjale tekkinud kahju,» ütles Noot oma kirjas riigijuhtidele.

Tema sõnul ei saanud nad ka varem endale lubada suures mahus fikseeritud hinnaga energiamüügilepinguid kodutarbijatega – umbkaudu 90 protsenti Eesti Gaasi kodutarbijate gaasimüügilepinguid on sõlmitud muutuva hinnaga.

Seadusemuudatus annaks julguse teha paremaid pakkumisi

Noodi sõnul on hinnakõikumiste tõttu mitmekordistunud tarbijate liikumise risk ning see on võtnud ettevõttelt mõistliku võimaluse fikseeritud hinda pakkuda. «Samas on selgelt tõusnud nõudlus fikseeritud hinnaga lepingute järele,» märkis ta.

Noot selgitas, et praeguste hindade ja kehtiva regulatsiooni korral saab Eesti Gaas pakkuda oma kodu gaasiga kütvale kliendile fikseeritud hinda 80 euroga megavatt-tunnist maksimaalselt aastaks.

«Kui seadus võimaldaks lepingu ennetähtaegse lõpetamise tasu, siis julgeks gaasifirma  teha paremaid pakkumisi: 73 eurot megavatt-tunnist aastase lepinguga, 61 eurot megavatt-tunnist kaheaastase lepinguga ja 52 eurot megavatt-tunnist kolmeaastase lepinguga,» tõi Noot näite.

Kui kõrgete energiahindade tõttu kannatavad kliendid, siis kannatavad ka energiamüüjad, toonitas Eesti Gaasi juht.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles