UURING ⟩ Eesti tehnoloogiaettevõtted lahkuvad tööjõupuuduse tõttu piiri taha

PM Majandus
Copy
Programmeerija. Foto on illustratiivne.
Programmeerija. Foto on illustratiivne. Foto: www.freepik.com

Eestis muutub tehnoloogiaettevõtete jaoks järjest kriitilisemaks tööjõuküsimus ning riiklik tugi välistalentide värbamiseks, selgub Startup Estonia ja rakendusuuringute keskuse CentAR iduettevõtjate seas läbiviidud intervjuudest.

«Kasvufaasi jõudnud tehnoloogiaettevõtted peavad oma töötajate arvu kiirelt kasvatama ning tööjõud on nende jaoks ellujäämise küsimus. Kui töötajaid pole võimalik kohalikult tööjõuturult leida või Eestisse tuua, on ettevõtjad sunnitud kolima mujale,» tõi Startup Estonia juht Eve Peeterson välja iduettevõtjate mure.

Intervjuudest selgus, et iduettevõtte asutamisel ei ole juriidilise asukoha valimine reeglina põhjalikult läbi mõeldud – ettevõtteid asutatakse tuttavas keskkonnas, nt asutaja elukohariigis. «Ettevõtte asutamisel tuttavasse keskkonda on ka ettevõtte asutamise kulud madalamad ning toimiva äriüksuse ülesehitamine lihtsam kui mujal,» selgitas CentARi juhataja ja vanemanalüütik Epp Kallaste.

Peakontori kolimist pigem välditakse 

Ettevõtete registrijärgset asukohta on muudetud või kaalutakse muuta eeskätt kapitalituru ja investorite surve tõttu või kui ettevõte ei saa palgata äriarenduseks vajalikke töötajaid. Samuti võivad otsust mõjutada kliendi lähedus, samuti ka kompetentside kättesaadavus ning valdkonna populaarsus ja maine.

Tehnoloogiaettevõtete asutajad tõid samuti välja, et riigi atraktiivsust ettevõtte asukohariigina mõjutavad ka sellised tegurid nagu optsioonide jagamise regulatsioon ja selle kulukus, lennuliiklus, aga ka riiklikud regulatsioonid ettevõtte haldamiseks.

Nii nagu Eestis asutatud ettevõtetel puudub enamasti kavatsus Eestist välja kolimiseks, ei ole ka välismaal asutatud tehnoloogiaettevõtetel üldjuhul eesmärki Eestisse kolida, kuna selleks puudub vajadus. «Võit juba tegutseva ettevõte registreerimisest mõnda teise riiki peab olema väga suur, et ettevõtja võtaks ette juriidiliselt keeruka ja kuluka protsessi,» lisas Kallaste.

Ettevõtjate neli ettepanekut

Tehnoloogiaettevõtete asutajad tõid välja ettepanekud, mis aitaksid ettevõtetel Eestis püsida ja areneda.

• Katta tööjõuvajadus haridussüsteemi toel ja võõrtööjõu lihtsa sissetoomisega. Tagada tuleks ka võõrtööjõule sobiv elukeskkond Eestis koos avalike teenustega.

• Kasvatada Eesti rahvusvahelist mainet iduettevõtjate maana, toetada talentide palkamist ja uute ettevõtete loomist.

• Laiendada kapitaliturgu Eesti ettevõtjatele, soodustades välisinvestorite investeerimist Eestisse ja kaaludes ka kohaliku riskikapitalituru suurendamist.

• Jätkata tööd äritegemise lihtsustamiseks ja parema ärikeskkonna tagamiseks ning hoida dialoogi otsustajate ja tehnoloogiaettevõtete vahel. Hoida ja kaitsta ettevõtjate huve Euroopa Liidu tasandil, nt võõrtööjõu värbamise regulatsioonide ühtlustamisel ELi riikides.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles