VIDEO: pargitud auto tahtis inimesele poodi järele tulla

Adele Johanson
Copy
Parkla
Parkla Foto: Konstantin Sednev

ERGO kindlustus registreeris möödunud aastal rohkem kui 11 000 kahe sõiduki vahel toimunud liiklusõnnetust, millest enam kui 4000 juhtus parklas. Kõige tihedamini sünnib kahju parkimiskohalt tagurdades, kuid tuleb ette ka eriskummalisi juhtumeid. Näiteks teavitati ERGO kindlustust hiljuti juhtumist, kus pargitud auto tahtis inimesele poodi järele tulla.

«Inimestele võib näida, et parklas liiklemine endast suurt ohtu ei kujuta, kuna ala on väike ja kiirused reeglina madalad. Statistika aga näitab, et just parklates on suurim risk liiklusõnnetusse sattuda,» ütles ERGO kahjukäsitlusvaldkonna juht Caterina Lepvalts.

Parklaavariidest on enamik juhtumitest kergemad plekimõlkimised, kus kiirustades või halva nähtavuse tõttu teisele sõidukile otsa tagurdatakse. Suuremaid õnnetusi, kus kannatada saavad ka inimesed, on parklates vähe või üldse mitte, lisas Lepvalts.

Parklakahjude suur osakaal vaatab vastu kogu Eesti turult. Eesti Liikluskindlustuse Fondi (LKF) statistika järgi registreeriti mullu Eestis 33 200 liikluskindlustuse juhtumit, millest 39 protsenti moodustasid parkimisõnnetused kogukahjuga 14 miljonit eurot. Keskmine parkimisõnnetuse liikluskindlustuse kahju oli 1078 eurot.

«Parklas tuleb ikka ette, et unustatakse seisupidur peale panna või pole see töökorras ning sõiduk läheb kohalt veerema. Kui tavaliselt on need juhtumid seotud juhi otsese tegevuse või tegevusetusega, siis videos nähtav olukord on küll ainulaadne, mida mina pole oma pika karjääri jooksul kohanud,» märkis Lepvalts.

Selle juhtumi puhul ei osanud ka autoomanik öelda, miks hakkas auto liikuma ja veeres poe klaasustest sisse. 

Üsna levinud on ka see, et parkimiskahju põhjustaja lahkub sündmuskohalt. «Seda ei tohi aga kindlasti teha. Kui kannatada saanud sõiduki juhti kohapeal ei ole, siis tuleb helistada politseisse ja juhtum registreerida. Ei tasu unustada, et tihti on õnnetusel pealtnägijaid või jääb see turvakaamera pildile,» manitses ERGO kahjukäsitlusvaldkonna juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles