Sakslastele on väljastatud üle 5000 Eesti e-residendi kaardi

BNS
Copy
E-residendi kaart.
E-residendi kaart. Foto: Internet

Eesti suursaatkonnas Berliinis anti sel nädalal üle 5000. Eesti e-residendi digitaalne isikuttõendav dokument, sellega sai Saksamaast juba neljas riik, kus on väljastatud üle 5000 e-residendi kaardi.

Kokku on Eesti e-residente 177 maailma riigi kodanike hulgas. Eesti suursaadik Saksamaal Alar Streimann ütles, et e-residentsus aitab ehitada tugevaid suhteid kahe riigi ärikogukondade vahel.

«Näen e-residentsuse populaarsuse taga Saksa noorte soovi paindlikumaks äritegemiseks ja paremaks pere- ning tööelu ühildamiseks. Mobiilsus on kaasaegse maailma võtmesõna. Eesti eeskujul on Saksamaal alustatud arutelu riiklike teenuste kiiremaks digitaliseerimiseks,» lausus Streimann pressiteates.

E-residentsuse programmi tegevjuhi Lauri Haava sõnul on e-residentsuse populaarsus sakslaste hulgas tunnustus Eesti läbipaistvale, turvalisele ja digitaalsele ärikeskkonnale.

«Võimalus asutada ja juhtida firmat täiesti digitaalselt on maailmas endiselt ainulaadne ning tänu e-residentsusele saab Eesti IT-eduloost osa juba ligi 90 000 inimest üle maailma. Saksamaa majandus on suurim Euroopas ja neljas kogu maailmas. Saksamaa tõus e-residentide kasvulavaks innustab ka teiste riikide kodanikke Eesti digiühiskonna võimalusi uurima,» märkis ta.

Haav lisas, et ligi pooled uutest e-residentidest on Euroopa Liidu kodanikud ja Eesti uuenduslikud ning kasutajasõbralikud digilahendused pakuvad võrreldes ülejäänud riikidega ettevõtjatele suuremat paindlikkust. Samuti raha ja aja kokkuhoidu.

Saksamaa viietuhandes e-resident Raphael Mankopf sõnas, et hindab kõrgelt e-residentsuse võimalust asutada ja juhtida ettevõtet asukohast sõltumatult.

«Esimest korda kuulsin e-residentsusest kui Saksamaa endine liidukantsler Angela Merkel sai Eesti e-residendiks. Kui hakkasin planeerima oma konsultatsiooniettevõtte asutamist, oli selge, et ettevõtte asutamiseks ja juhtimiseks tasub kasutada e-residentsuse digitaalseid lahendusi. Asukohast sõltumatus on mulle võtmetähtsusega ja e-residentsus toob kogu maailma peo peale,» selgitas ta.

E-residentsuse programm loodi 2014. aasta lõpus eesmärgiga pakkuda välisriigi kodanikele turvalist ligipääsu Eesti riigi e-teenustele. Alates e-residentsuse programmi käivitamisest on praeguseks ligi 90 000 e-residenti Eestisse loonud ligi 20 000 uut ettevõtet.

Lisaks kaudsele tulule, mis tuleneb muuhulgas e-residente teenindavate Eesti ettevõtete kasvust ja investeeringutest, on programmi tulu Eesti riigieelarvesse olnud ligi 90 miljoni eurot, millest 75 miljonit eurot on maksutulu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles