GRAAFIK ⟩ EVEA: kriisides vaevlevad ettevõtjad ootavad riigilt kahju hüvitamist (2)

BNS
Copy
EVEA: kriisides vaevlevad ettevõtjad ootavad riigilt kahju hüvitamist
EVEA: kriisides vaevlevad ettevõtjad ootavad riigilt kahju hüvitamist Foto: Pm

Eesti väike- ja keskmiste ettevõtjate assotsiatsioon EVEA saatis neljapäeva õhtul oma liikmete nimel valitsusele pöördumise, milles tehakse ettepanekud hüvitada kahju koroonakriisi meetmete ja piirangute tõttu kannatanud ettevõtetele ning vaadata viivitamatult üle kõik praegu kehtivad kellaajalised tegutsemispiirangud ja taaslubada immuniseerimistõendi kõrval ka testimist.

«Energiakriis on võimendanud ettevõtete koroonakriisi kannatusi. Kui pandeemiapiirangud on võtnud paljude sektorite ettevõtjatelt sissetuleku, siis energia hinnaralli on samal ajal tõstnud kulud lakke. Energiahindade kasvul on laastav mõju ettevõtlussektorile: lisaks turismi- ja meelelahutussektorile surub see põlvili ka tootmis-, teenindus- ning põllumajandusettevõtted,» märkis EVEA.

Ettevõtjad toovad esile, et majandus ja inimesed on kestvas kriisis üha enam polariseerunud ning kui osa sektorites toimub tugev kasv, siis mitmes valdkonnas ettevõtted hääbuvad.

EVEA märgib, et näiteks majutuses on Tallinnas käibelangus 60,7 protsenti, käsitöö ja suveniirimüüjatel on käive kukkunud 62,8 prosenti, turismiatraktsioonide käibelangus on 37,5 protsenti, suurte kontsertide ja festivalide korraldajad on kaotanud käibest 80–90 protsenti ja nii edasi.

Kuni kehtivad kellaajalised tegutsemispiirangud ja immuniseerimistõendita klientide teenindamise keeld, tuleb EVEA hinnangul hüvitada nende piirangutega ettevõtetele tekitatav kahju. «Ettevõtjate esindusühinguna ootame ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministrilt, peaministrilt ja valitsuselt järgmist: koroonapiirangute ja -meetmete viivitamatut ülevaatamist ning sisutute piirangute lõpetamist ning piirangute jätkumisel kahju hüvitamise lahendusi piirangute tõttu kannatavatele ettevõtetele,» seisab pöördumises.

Väikeettevõtjad ootavad valitsuse, eriti aga peaminister Kaja Kallase ning ettevõtlus- ja infotehnoloogiaminister Andres Sutti seisukohti ja konkreetseid vastuseid saadetud ettepanekutele.

«Ettevõtlusvabaduse piirangud koos energiahindade hüppelise tõusuga on tööjõukulude kasvu surve tingimustes seadnud ettevõtjate igapäevase toimetuleku tugeva löögi alla,» kommenteeris praegust olukorda EVEA president Heiki Rits. «Kui Eesti majandusel läheb näiliselt hästi, siis seda ei saa ega tohi üle kanda piiratud tingimustes tegutsevatele ettevõtetele.»

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles