Kas Saksamaast saab taas «Euroopa haige mees»? (2)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Merkeli-aegse Saksamaa peamiseks kasvumootoriks oli eksport, eriti autode eksport Hiinasse. Fotol uute autode laoplats BMW Shenyangi tehases Kirde-Hiinas.
Merkeli-aegse Saksamaa peamiseks kasvumootoriks oli eksport, eriti autode eksport Hiinasse. Fotol uute autode laoplats BMW Shenyangi tehases Kirde-Hiinas. Foto: STR/Scanpix

Euroopa suurima majanduse jahtumise tagajärjed jõuavad nii ehk naa Eestisse, sest osa Soome ja Rootsi ettevõtetele tehtud allhangetest liigub lõpptarbimiseks Saksamaale.

Saksamaa, mida eelmise sajandi viimasel kümnendil ning selle sajandi alguses kutsuti Euroopa haigeks meheks, oli vahepeal tänu kantsler Gerhard Schröderi (ametis 1998–2005) reformidele tervenenud. Kantsler Angela Merkel (ametis 2005–2021) ei suutnud aga Euroopa suurima majanduse tervist hoida ning riigi majandus on üks maailma kehvemaid pandeemiast taastujaid.

Koroonakriisi puhkedes läks eelmisel aastakümnel Euroopa majandusmootoriks olnud Saksamaa majandus nagu enamik teisigi sügavasse langusesse. Analoogiliselt paljude teistega toimus ka Saksamaal eelmisel aastal taastumine, aga kaugeltki mitte oodatud tempos.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles