Eestis oli detsembris Euroopa Liidu kiireim inflatsioon (2)

BNS
Copy
Foto: Arvo Meeks/Lõuna-eesti Postimees

Euroopa Liidu aastainflatsioon kiirenes Eurostati andmetel detsembris novembri 5,2 protsendilt 5,3 protsendini, Eestis kiirenes inflatsioon aga 8,6 protsendilt 12 protsendini, mis oli ka liidu kõige järsem hinnakasv.

Euroalal kiirenes inflatsioon novembri 4,9 protsendilt detsembris 5 protsendini, selgus Eurostati andmetest. 2020. aasta detsembris oli deflatsioon euroalal 0,3 protsenti, ELis tervikuna aga 0,3 protsendi suurune inflatsioon. Eestis oli tunamullu detsembrikuu inflatsioon 3,2 protsenti.

Nendest euroala liikmesriikidest, mille kohta on Eurostatil andmed, oli inflatsioon detsembris 2,6 protsendiga aeglaseim Maltal, järgnesid 2,8 protsendiga Portugal ja 3,2 protsendiga Soome. Kiireim aastainflatsioon oli peale Eesti Leedus, 10,7 protsenti, 8-protsendise näitajaga järgnes Poola.

Kuuvõrdluses langes inflatsioon seitsmes liikmesriigis, püsis samal tasemel kahes ning tõusis 18 riigis.

Euroala inflatsiooni kiirenemisesse panustasid detsembris enim 2,46 protsendipunktiga energiahinnad. Järgnesid 1,02 punktiga teenused, 0,78 punktiga tööstuskaubad ning 0,71 protsendipunktiga toidu-, joogi- ja tubakakaubad.

Euroopa Keskpank (ECB) seadis 22. juulil toimunud rahapoliitika nõukogu istungil uueks sümmeetriliseks inflatsioonieesmärgiks 2 protsenti keskpikas plaanis. Varem oli selleks veidi alla 2 protsendi. ECB teatel võib tulla üleminekuperiood, mil inflatsioon uut 2-protsendist eesmärki mõõdukalt ületab.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles