Investoritel on muretsemiseks tonnide kaupa põhjuseid

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Amsterdami börs
Amsterdami börs Foto: Reuters/ScanPix

Euroopa suurriikide peamised aktsiaindeksid langesid täna ennelõunal umbes pool protsenti, kuna investoritel jagub muremõtteid.

Investorid jätkavad nuputamist, kui palju ja kiiresti USA keskpank maailmavaluuta intressimäära tõstab.

Närvilisust lisab, et kolmapäeval sisenes tehnoloogiaaktsiatest rikas Nasdaqi indeks korrektsiooni, mis tähendab hiljutisest tipust vähemalt kümneprotsendist langust. Lisaks toimus võlakirjaturul suurem müügilaine, mis kukutas võlakirju ja tõstis nende tootlust. Nafta on jätkuvalt kallis ning poliitilised pinged Ukraina pärast on suured.

«Praegu on muretsemiseks tonnide viisi põhjuseid,» ütles Principal Global Investorsi peastrateeg Seema Shah Reutersile. «Põhiliselt on mõtted Föderaalreservi rahapoliitika karmistamisel.»

Kõrgemad intressitasemed võivad lüüa üleilmset majanduskasvu ja halvendada rahvusvaheliste ettevõtete kasumiteenimise võimet.

Shahi sõnul algas aasta ülehinnatud aktsiate ja võlakirjade müügilainega, kuna investorid on kartlikud ja küsivad, kas turgudel on piisavalt hindadesse arvestatud USA keskpanga intressitõusu.

«See muudab hetkel murelikuks,» lausus ta. «Isegi kui tänavu toimub neli intressitõstmist, siis tekib küsimus, kas sellest piisab.»

Euroopa Keskpanga juhi Christine Lagarde’i sõnul hakkab aasta peale inflatsioon taltuma, mille tõttu keskpank ei pea vajalikuks sama jõuliselt sekkuda kui USA Fed. Lisaks on majanduse olukord erinev.

ING analüütikud kardavad võimalikku Venemaa sissetungi Ukrainasse. «Investorid hakkavad varsti hindama Venemaa ja Ukraina vahel lahvatada võiva konflikti suurenevat riski,» kirjutasid ING analüütikud. «See on põhjus, miks aktsiaid müüakse. Võlakirjadel pole ainult ühes suunas liikumise väljavaade.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles