UURING ⟩ Elektritarbimise kärpimisele mõtlevad pooled Eesti elanikud

PM Majandus
Copy
Elektripistik.
Foto Tairo Lutter, Postimees
Elektripistik. Foto Tairo Lutter, Postimees Foto: Tairo Lutter

Pooled Eesti elanikud kavatsevad energiahinna tõusu tõttu vähendada elektritarbimist, kuid selle kõrval puudub paljudel võimalus või vajadus midagi muuta, näitab SEB uuring.

Elektritarbimist kavatseb piirata 49 protsenti küsitletutest, kuid 39 protsenti märgib, et neil puudub vajadus või võimalus midagi teha. Elektri börsipaketi vahetamise fikseeritud hinnaga paketi vastu on võtnud plaani 13 protsenti ning 10 protsenti mõtleb päikesepaneelide paigaldamisele.

Kõige vähem nimetavad elektritarbimise kärpimist Lääne-Eesti (43 protsenti) ning Harjumaa (44 protsenti) elanikud. Kuni 350-eurose netosissetulekuga inimestest mõtleb 56 protsenti väiksemale elektritarbimisele, kuid ka enam kui 1500-eurose kuusissetulekuga vastajate seas on see näitaja 47 protsenti.

«Tarbimise piiramine on kõige kiirem samm, mida inimesed saavad teha, kuid pikas perspektiivis ei ole see kindlasti lahendus. Nagu näha, kavatsevad paljud jätkata ka vanaviisi – olgu põhjuseks fikseeritud elektrileping või siis vältimatud vajadused, mis ei luba tarbimist kärpida,» ütles SEB eraklientide segmendi müügijuht Evelin Koplimäe.

Küsimuses, kus sai valida mitu vastusevarianti, mainiti veel, et 8 protsenti kavatseb vähendada gaasitarbimist ning 4 protsenti vahetada gaasi börsipaketi fikseeritud hinna vastu.

Väiksemad kodukulud paneksid ostma energiasäästlikuma eluaseme

Energiatõhusama kodu ostule mõtleb 3 protsenti küsitletutest. SEB uuringu põhjal valitaks energiatõhusam eluase eelkõige madalamate kodukulude pärast (72 protsenti). Teised olulised põhjused on keskkonnasõbralikkus (15 protsenti) ning elamu kõrgem väärtus pikas perspektiivis (8 protsenti).

«Uue kodu ostmine ei toimu üleöö, kuid huvi energiatõhusate eluasemete vastu on tõusuteel, sest see on üks võimalus vähendada energiahindade šokkide mõju pikas perspektiivis,» märkis Koplimäe.

SEB pakub alates tänavu jaanuarist eraklientidele rohelist kodulaenu energiasäästlike eluasemete soetamiseks. Laen on mõeldud nii uue kodu ostmiseks kui ka ehitamiseks. Roheline kodulaen on lepingutasuta ja selle intressimäär algab 1,65 protsenti + euribor.

SEB korraldatud uuring toimus jaanuaris 2022. aastal. Uuringu viis läbi Norstat ja vastas 1000 inimest vanuses 18–74 eluaastat.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles