Eesti inimesed otsivad aina enam juhutöid

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kõige enam otsitakse inimesi toitlustusse, jaekaubandusse ja logistikavaldkonda.
Kõige enam otsitakse inimesi toitlustusse, jaekaubandusse ja logistikavaldkonda. Foto: Konstantin Sednev

Juhutööde otsijate arv on tõusutrendis, kinnitab GoWorkaBiti portaali juht Kristjan Vanaselja. Sellele annab kinnitust väga aktiivselt alanud jaanuar.

Goworkabiti juht Kristjan Vanaselja hinnangul muutub väikeste tööotsade tegemine aina populaarsemaks.

«Paindlike tööampsude järele on meeletu huvi jaanuari esimestest päevadest alates ja nende nädalate jooksul on juba lisandunud ka sadu uusi ettevõtteid, kes otsivad abitööjõudu nii päevaks kui nädalaks,» selgitas Vanaselja.

Ta nentis, et ebakindlus, tööstress, sotsiaalne distantseerumine sunnib inimesi muutusi tegema ning võtma vastu otsuseid, et olla oma elu, aja ja tööväljakutsete peremees ning mitte sõltuda vaid ühest ettevõttest või tööst.

Eelmisel aastal tegi ligi 6000 tööampsajat nende platvormil ligi 67 000 erinevat tööd 506 000 töötunni jagu. Lisaks tehti pea 300 000 tükitööd.

Raha saab tööampse tehes tihtilugu rohkem kui palgatööga: valikuvabadusega paindlike tööde eest maksti mullu töötasudena ligi 3 miljonit eurot.

Keda otsiti kõige enam?

Tööde populaarsuse toppi kuuluvad komplekteerijatööd e-poes, kus pakutakse tunni eest 5 eurot (siin ja edaspidi brutopalk, toim). Populaarne on ka jahelaos toodete etikettija töö, kus on tunnihind 5,50 eurot.

Edetabeli tipus on ka igasugused abitööd tootmises, tunnihinnaks 4,50 eurot. Järgnevad tööampsud kaubanduses: riide- ja jalanõukaupluses makstakse tunnitasu 4–5 eurot. Need tööd on eriti populaarsed noorte ja üliõpilaste hulgas. Aga on otsitud ka Starshipi robotite juhte ja Bolti tõukerataste kokkukogujaid.

«Keskmine palgasoov on tööampsajatel 2021. aasta seisuga 5,70 eurot tunnis. Kas see on suurem või väiksem, sõltub ka valdkonnast ja ampsaja kogemustest. Näiteks on äriteenuste valdkonnas palgaootus 12,20 eurot tunnis. Raamatupidajate tööampse on meil eelmisel aastal ka olnud ja need on väga kiiresti täitunud,» rääkis Vanaselja.

Vanaselja sõnul otsitakse aina enam kontoriabilist või sekretäri, kes haiguste ja puhkuste ajal asendaks. Aga pakutakse ka töid, mida inimesed saavad teha ükskõik millisest maailma nurgast, näiteks kõnekeskuse töötajaid ning andmesisestajaid.

Tööampse saavad teha ka töötud – maksimaalselt 8 päeva kuus ning teenida tohib kõige enam 40 protsenti miinimumpalgast. 

Tööampse käivad tegemas ka kodused emad-isad, kes soovivad lihtsalt vaheldust, aga samuti pensionärid – näiteks reisiraha kogumiseks. «Meil on ka palju tööampsajaid, kes põhitööna teevad mõttetööd ja kasutavad tööampsamist selleks, et teha vahelduseks midagi täiesti erinevat,» lisas Vanaselja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles