Tootmine läks detsembris aastaga ligi 25 protsent kallimaks

BNS
Copy
Aquaphori veepuhastusfiltrite tehas Narva tööstuspargis.
Aquaphori veepuhastusfiltrite tehas Narva tööstuspargis. Foto: Tairo Lutter

Tööstustoodangu tootjahinnaindeks, mis iseloomustab Eestis nii koduturule kui ka ekspordiks valmistatud tööstustoodete hindade muutust, tõusis 2021. aasta detsembris 2020. aasta sama kuuga võrreldes 24,7 protsenti ja 2021. aasta novembriga võrreldes 5,3 protsenti.

Statistikaameti juhtivanalüütiku Eveli Šokmani sõnul mõjutas möödunud aasta detsembri tootjahinnaindeksit 2020. aasta detsembriga võrreldes enim hinnatõus elektri- ja soojusenergia, puidutöötlemise, puittoodete ning metalltoodete tootmises.

Novembriga võrreldes mõjutas tootjahinnaindeksit 2021. aasta detsembris eelkõige hinnatõus elektri- ja soojusenergia, toiduainete ja elektroonikaseadmete tootmises. «Vastupidist mõju avaldas puidutöötlemise ja kemikaalide tootmise hinnalangus,» täpsustas Šokman pressiteates.

Ekspordihinnaindeks kasvas mullu detsembris võrreldes novembriga 0,7 protsenti. Kõige rohkem tõusid elektrienergia, jalanõude ja nahktoodete ning toiduainete hinnad. Hinnad langesid enim naftasaadustel, keemiatoodetel ning põllumajandussaadustel. Võrreldes 2020. aasta detsembriga suurenes ekspordihinnaindeks 20 protsenti.

Impordihinnaindeks kasvas eelmise aasta detsembris võrreldes novembriga 1,7 protsenti. Kõige rohkem tõusid hinnad elektrienergial, mäetööstuses ning põllumajandussaadustes. Suurim oli naftasaaduste, puittoodete ning keemiatoodete hinnalangus. Võrreldes 2020. aasta detsembriga suurenes impordihinnaindeks 26 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles