Eesti konjunktuuriinstituudi (EKI) toidukorv kallines lõppenud aasta neljandas kvartalis aastavõrdluses 5,9 protsendi ehk 4,68 euro võrra, 84,59 euroni, mis oli ühtlasi kõige kallim detsembri ostukorv vaatlusperioodi algusest ehk 1992. aastast.
Toidukorvi hind püstitas detsembris uue rekordi
Kvartalivõrdluses kallines toidukorvi maksumus aga 3 protsendi ehk 2,45 euro võrra, selgus EKI värskest hinnainfo uuringust.
Piimasaadused kallinesid detsembris aastavõrdluses 2,4 protsenti ja neile kulus neljaliikmelisel perel nädalas 17,88 eurot. Neljandas kvartalis kallines piim-keefir 7,4 protsenti, koor 2,6 protsenti ning juust ja kohupiim 0,9 protsenti. Ainsana langes aastaga piimatoodetest või hind, seda 2,2 protsenti.
Lihasaaduste eest tuli 2020. aasta detsembriga võrreldes maksta 4,8 protsenti rohkem ehk 24,89 eurot nädalas. Liha oli 6,5 protsenti, keeduvorst 5,4 protsenti kallim. Aastavõrdluses odavnesid aga hakkliha ja suitsulihatooted, vastavalt 5,1 ja 2,5 protsenti.
Kulutused aiasaaduste ostmisele kasvasid aastaga koguni 31,6 protsenti, 9,79 euroni. Juurvilja ja kartuli ostukulud neljaliikmelise pere nädala toidukorvis kasvasid vastavalt 57,7 protsenti ja 34,7 protsenti. Õunte hind toidukorvis oli 17,9 protsenti aastatagusest suurem.
Teraviljasaadused kallinesid aastaga 3,7 protsenti, 11,53 euroni. Jahu hind kallines detsembris 6,7 protsenti, makaronide ja tangainete hind 6,3 protsenti. Leib ning sai-sepik kallinesid aga vastavalt 3,5 protsenti ja 3,1 protsenti.
Kulutused kalale kasvasid aastaga 13,2 protsenti, 3,27 euroni. Kanamunad kallinesid 6,6 protsenti, 1,93 euroni nädalas.
Kohv kallines aastaga 5,4 protsenti, margariin 2,7 protsenti, suhkur 1,5 protsenti ja limonaad 1,6 protsenti. Tee ja kondiitritooted olid aga vastavalt 11,3 protsenti ja 2,3 protsenti odavamad kui eelmisel aastal.
Kvartalivõrdluses kallinesid toidukorvis enim õunad ja lihasaadused, vastavalt 34,6 protsenti ja 4,7 protsenti, ent odavnes kartul, 0,6 protsendi võrra. Viie aastaga on EKI toidukorv kallinenud 21,4 protsenti.