Venemaa aktsiaturg sai eile tõsise löögi (9)

Romet Kreek
, majandusajakirjanik
Copy
Rublade trükkimine
Rublade trükkimine Foto: SERGEI ILNITSKY/EPA/Scanpix

Venemaa aktsiaturul oli kolmapäeval ligi kahe aasta suurim kukkumine.

Venemaa aktsiaid sattusid müügisurve alla, kuna Moskva võib plaanida Ukrainasse sissetungi.

Venemaa aktsiaindeksi Moex kolmapäevase 6,5-protsendise kukkumise tulemusel on indeks kaotanud nelja kauplemispäevaga kokku 13 protsenti väärtusest. USA dollari põhine RTS-aktsiaindeks langes aga 7,3 protsenti, kukkudes madalaimale tasemele alates 2020. aasta märtsist.

«Me näeme lahknevust väga tugevate ettevõtete aktsiate ja nende hindade vahel, kuna osa välisinvestoreid on lahkumas Venemaalt, müües aktsiaid ükskõik millise hinnaga,» ütles Sinara Financial Corporationi rahvusvaheline müügijuht Luis Saenz FT-le. «Paistab, et lähiajal jätkub aktsiaturgudel valu.»

Hirm USA sanktsioonide ees

«Ma ei üllatuks täieulatusliku konflikti puhkemisest, kuid investorid pole sellega arvestanud,» ütles Allianz Global Investorsi arenevate turgude võlajuht Richard House. «Kui läheb sedasi, tulevad finantssanktsioonid väga kiiresti.»

USA ja Euroopa Liit on ähvardanud agressiooni korral Venemaa pankade eemaldamisega maksesüsteemist SWIFT ning Venemaa nafta- ja maagaasiekspordi piiramisega. Viimane annab poole Venemaa riigieelarve tuludest.

Venemaa valitsuse 10-aastase võlakirja tootlus kasvas kõrgeima tasemeni 2016. aasta algusest. Seetõttu tühistas Venemaa rahandusministeerium tänaseks plaanitud võlakirjade emiteerimise. Võlakirjade hinnad ja tootlused liiguvad vastassuunas.

Välismaistele Venemaa võlakirjade omanikele on suurim oht USA võimalikud sanktsioonid, mis keelaks olemasolevate võlakirjade järelturul kauplemise. See tähendaks, et väärtpaberid muutuks kauplemiseks kõlbmatuks ja nad eemaldataks võlakirjaindeksitest – jutt käib sadadest miljarditest dollaritest.

«Siis tuleb palju sundmüüke, mille vastu pole kuigi palju ostuhuvi,» ütles House.

Alfa-Banki analüütikud kirjutasid, et tõenäoliselt jätkub Venemaa varade müügilaine seni, kuni kestavad Ukraina pinged. Investorid müüvad praegu ka kõrgete intressimäärade ja inflatsiooniga maade arenevate turgude varasid.

Kommentaarid (9)
Copy
Tagasi üles