Elcogen ehitab Lõuna-Korea vesinikutootjale 75 miljoni eurose tehase

BNS
Copy
Elcogeni kütuseelement toodab vesinikust elektrit ja elektrist vesinikku, mida saab tallele panna.
Elcogeni kütuseelement toodab vesinikust elektrit ja elektrist vesinikku, mida saab tallele panna. Foto: Eero Vabamägi

Kütuseelementide tootja Elcogen sõlmis Lõuna-Korea Uljini maakonna ja Next Energy Corporationiga kokkuleppe, mille kohaselt ehitab Elcogen Uljini 200-megavatise tahkoksiidse elektrolüüsi tehnoloogia tehase, investeeringu hinnanguline maht ulatub 75 miljoni euroni.

Elcogeni tehas kerkib tuumajaama koosmõjul vesiniku tootmise kompleksi Uljinis, mis asub Korea suurima tuumaelektrijaama Hanuli lähistel. Tahkoksiidse elektrolüüsi tehnoloogia võimaldab toota vesinikku madalamate kuludega kui teised tänapäeval eksisteerivad vesinikutehnoloogiad, kasutades selleks tuumaelektrijaama jääksoojust. Tuumajaama koosmõjul vesiniku tootmiskompleks on osa Korea ambitsioonikast vesinikuühiskonnale ülemineku plaanist, teatas Elcogen.

Selle aasta alguses allkirjastas Uljini maakond kokkuleppe ka mitmete teiste organisatsioonidega – sealhulgas Korea aatomienergia uurimisinstituudi, Hyundai Engineeringu ja Pohangi tööstustehnoloogia teaduste instituudiga – mastaapse vesinikutootmise kompleksi loomiseks.

Elcogeni tahkoksiidsete kütuseelementide tehnoloogial saab ettevõtte teatel olema tehases vesiniku tootmisel võtmeroll.

Elcogeni asutaja ja tegevjuht Enn Õunpuu ütles, et Korea Uljini maakonna ja Next Energyga sõlmitud kokkulepe tõestab taas kui hinnatud on Elcogeni tehnoloogia suuremahulisel vesinikutootmisel. «Vesiniku kui puhta energia tootmisvahendi esiletõus läheb hästi kokku Elcogeni missiooniga võimaldada laialdaselt tõhusat ja heitevaba energia- ja vesinikutootmist puhtama tuleviku heaks,» kommenteeris Õunpuu.

Elcogen on 2001. aastal asutatud vesinikutehnoloogia ettevõte, mis arendab ja toodab kütuseelemendi- (SOFC) ja elektrolüüsi (SOEC) tehnoloogiat, mida kasutatakse olme-, äri- ja tööstusrakendustes. Hetkel varustab Elcogen enam kui 60 üle maailma paiknevat äriklienti. Elcogeni eesmärk on saada maailma juhtivaks kütuseelemendi ja elektrolüüsi tehnoloogia tootjaks. Ettevõtte peakontor asub Tallinnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles