Energiahinnad on algus: Euroopa riigid külmutavad toiduhindu ja alandavad makse

Liina Laks
, majandusajakirjanik
Copy
Kiirelt kallinevad toiduhinnad tekitavad ülikiire inflatsioongia Ida-Euroopas palju peavalu
Kiirelt kallinevad toiduhinnad tekitavad ülikiire inflatsioongia Ida-Euroopas palju peavalu Foto: Konstantin Sednev

Mitmed Euroopa riigid on viimastel nädalatel pidanud alustama võitlust kiirelt tõusvate hindadega. Eriti hädas on Ida-Euroopa riigid, kus palgad on madalamad, aga inflatsioon seda kiirem.

Veebiväljaanne Politico on pannud kokku ülevaate Euroopa riikidest, kes on viimasel ajal läinud toiduhindade külmutamise teed. Kuigi jätkuvalt valmistavad riikidele suurt peavalu kõrged energiahinnad, mis on sundinud riike erinevaid toetusmeetmeid välja mõtlema ning viinud mitmed riigid energiahindade külmutamiseni.

Nüüd on kiirenev inflatsioon kaasa toonud uue häda: kiirelt kasvavad toiduhinnad. Politico toob välja, et viimased koondandmed Euroopa Liidu kohta pärinevad novembrikuust, kus toit kallines pea 3 protsenti. Aga Ida-Euroopas oli tõus hulga kiirem, ulatudes kuni 7 protsendini Rumeenias. Eesti statistikaamet tõi välja, et terve möödunud aasta kohta kallines meil toit keskmiselt 1,8 protsenti, samas kaubagrupiti võis siin olla suuri erinevusi. Eurostati andmetel oli aga hinnatõus ainuüksi novembrikuus Eestis 5 protsenti. Samuti tabas Eestit jaanuaris suurem jaekaupade hinnatõus, millest mitmed toiduainetootjad juba möödunud aasta lõpus ette teatasid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles