Elering sai riigilt loa asutada elektrisüsteemi koordineerimiskeskus (1)

BNS
Copy
Eleringi juht Taavi Veskimägi.
Eleringi juht Taavi Veskimägi. Foto: Eero Vabamägi

Majandus- ja taristuminister Taavi Aas andis Eleringile nõusoleku asutada Balti piirkondlik elektrisüsteemi koordineerimiskeskus koos Läti ja Leedu süsteemihalduritega.

Balti riikide elektrisüsteemihaldurid Elering, AST ja Litgrid sõlmisid 2021. aasta novembris lepingu Balti riikide piirkondliku elektrisüsteemi koordinatsioonikeskuse (RCC) loomiseks Tallinna. Vastav taotlus esitati ka kolme riigi konkurentsiametile.

Balti RCC on üks kuuest Euroopa koordineerimiskeskusest, mis peavad ühiselt tagama üleeuroopalise elektrisüsteemi töökindluse. Piirkondlike koordinatsioonikeskuste loomise nõue tuleneb Euroopa Liidu puhta energia paketist ja nende eesmärk on ellu viia elektrisüsteemide opereerimise planeerimisega seotud ülesandeid.

Piirkondlikud koordinatsioonikeskused ei asenda kohalikke süsteemihaldureid, vaid täiendavad nende rolli, viies ellu regionaalse tähtsusega ühiseid eesmärke.

Balti piirkondliku koordinatsioonikeskuse roll on edendada Balti süsteemihaldurite ühiseid tegevusi Balti riikide elektrisüsteemide töökindla toimimise tagamisel. Keskuse roll on toetada ka süsteemihaldurite lähituleviku suurimat ühist eesmärki, milleks on Balti energiasüsteemi liitmine Mandri-Euroopa elektrisüsteemiga.

Kokkuleppe kohaselt on Balti riikide süsteemihalduritel Balti piirkondlikus koordinatsioonikeskuses võrdne osa. Keskuse igapäevaseid tegevusi hakkavad koordineerima võrdne arv eksperte kõigist kolmest Balti riigist. Keskust juhivad kolm riiki roteeruvalt.

Elering AS on energia ülekandega tegelev ettevõte, mis ühendab terviklikuks energiasüsteemiks Eesti suuremad elektrijaamad, jaotusvõrgud ja suurtarbijad. Ettevõtte ainuosanik on Eesti riik, ainuosaniku esindaja on osalust valitseva ministrina majandus- ja kommunikatsiooniminister.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles