Kasahstan on loodusvarade poolest rikas, aga inimesed vaesed (1)

Tõnis Oja
, majandusajakirjanik
Copy
Kõrbesse ehitatud Kasahstani uus pealinn Astana, mis 2019. aastal nimetati Nursultan Nazarbajevi auks ümber Nur-Sultaniks.
Kõrbesse ehitatud Kasahstani uus pealinn Astana, mis 2019. aastal nimetati Nursultan Nazarbajevi auks ümber Nur-Sultaniks. Foto: Foto: Sergei Fadeichev

Kohe kui Kasahstanis jaanuari alguses rahutused puhkesid, kerkis uraani hind kaheksa protsenti, sest see riik on maailma suurim uraanitootja, andes 40 protsenti tuumaenergia toorainest. Veel teatakse Kasahstani Ameerika Ühendriikide järel suuruselt teise bitcoin’ide kaevandajana.

Ehkki küll kaks väljapaistvamat tööstusharu, pole need ainsad, mille poolest Kesk-Aasia jõukaim riik maailmas oluline on. Kasahstanis on suured nafta-, gaasi- ja mineraaltoorainete varud.

Paraku on riigi rikkus kogunenud käputäie inimeste kätte.

Analüüsifirma KPMG hinnangul on 19 miljoni elanikuga Kasahstanis 162 inimese käes 55 protsenti rahvuslikust rikkusest. Jõukaimate inimeste esirinnas on endise presidendi Nursultan Nazarbajevi lähikondlased. Exeteri ülikooli Kasahstani-eksperdi Tom Mayne’i sõnul ehitas ta eelmise aastani, 29 aastat kestnud valitsemisajal üles tänapäevase kleptokraatia ühe tugevaima näite.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles